Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z Pesto Tymiankowo- Pietruszkowym i Oscypkiem
Uwielbiam oscypki; oczywiście najlepiej smakują w Tatrach, ale cóż zrobić... Gdy dostałam świeżutkiego oscypka z Zakopiańskiej wycieczki postanowiłam zrobić coś ciekawego i szybkiego. Pachnący i aromatyczny makaron. Ciekawa kompozycja tymianku, pietruszki i czosnku z oscypkiem. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
makaron z pesto i oscypkiem
Składniki:
  • 1,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki liści tymianku
  • 1/2 szklanki utartego parmezanu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów pini lub włoskich
  • 2 ząbki czosnku (raczej małe)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 300g dowolnego makaronu
  • świeży, nieduży oscypek
  • sól i oliwa do smaku

Wykonanie

W pojemniku blendera umieścić zioła, orzechy, obrany czosnek i parmezan - zmiksować, stopniowo dodając oliwę z oliwek. Gdy powstanie gładka pasta doprawić solą i pieprzem.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dwie łyżki gorącej wody z gotującego się makaronu, dodać do pesto. Dokładnie zamieszać.

Makaron odcedzić, wymieszać z sosem, posypać startym oscypkiem.

niedziela, 14 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy