Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z Wędzoną Rybą
Przepis na to szybkie danie znalazłam w miesięczniku "Kuchnia". Zdjęcie było tak piękne, że od razu rozpoczęłam poszukiwania czarnego makaronu (taki był w oryginale); nie znalazłam i kupiłam czerwony - paprykowy. Pomysł okazał sie średni, gdyż zbyt ostry makaron zdominował bardzo smaczny sos. Dlatego drugi raz wybrałam makaron orkiszowy - też mnie nie zachwycił, ale pozostałym bardzo posmakował. Danie na pewno powtórzę, choć w kwestii poszukiwania idealnego makaronu, nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa.
orkiszowy z wędzoną
Składniki:
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 posiekanej cebuli lub 1 szalotka
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 szklanka białego, półwytrawnego wina
  • 2 szklaki śmietany 36% (dałam 2 kubeczki gęstej piątnicy 36%)
  • 150 g miękkiego koziego sera (ma bardzo agresywny smak, więc można zastąpić łagodniejszą fetą)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 wędzone pstrągi lub makrele
  • 350-500 g makaronu (zachęcam do eksperymentów)

Wykonanie

Na rozgrzane masło wrzucić drobniutko posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i dusić około 1 minuty. Wlać wino i odparować około połowę płynu. Dodać śmietanę i znowu odparować ciągle mieszając. Ser pokruszyć i połączyć z sosem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser kozi jest bardzo słony).

 

Pstrąga lub makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości, a mięso rozdrobnić.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony wrzucić do sosu i chwilę pomieszać ciągle podgrzewając. Wyłożyć na talerze. Posypać rozdrobnioną rybą.

poniedziałek, 15 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy