Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z bakłażanem
Z letniego wyjazdu z przyjaciółmi wróciłam z tym prześlicznym makaronem (został zakupiony w Londynie, a ja wyłudziłam go obiecując że ugotuję coś wyjątkowego). Długo czekał na właściwą okazję, a gdy się pojawiła - pozostało znaleźć godny przepis. Z pomocą przyszła mi nieoceniona "Kwestia Smaku" - źródło najlepszych przepisów w necie. A sama potrawa... doskonała.

makaron z bakłażanem

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 pomidor (około 250 g), sparzony, obrany i pokrojony w dużą kostkę
  • 1 mała czerwona papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • garść listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra virgin do polania, w ilości - do smaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • dowolny makaron około 300 g

Wykonanie

Na rozgrzanej oliwie, podsmażyć bakłażana (przez około 4 minuty na średnim ogniu, ma być ładnie zrumieniony, ale jędrny w środku). W czasie smażenia, posolić.

Dodać papryczkę chilli, rodzynki, orzeszki pinii i pomidory. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Wlać wino, odparować przez około 4 minuty, aż rodzynki zmiękną. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Makaron wyłożyć na patelnię z bakłażanem i wymieszać. Posypać bazylią. Podawać koniecznie polane oliwą z oliwek.*

Uwagi i warianty przepisu

* w przypadku tej potrawy, polanie oliwą jest wręcz konieczne. Parmezan niezbyt tu pasuje.

 

sobota, 06 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy