Blog > Komentarze do wpisu
Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
Wyśmienite. Gdyby ktoś zapytał mnie o ulubioną potrawę, bez wahania wymieniłabym właśnie tą. Wszystko mi w niej pasuje; najbardziej zadowolona jestem, gdy mięso wyjdzie mi odpowiednio kruche i nie za mocno wysmażone. Przepis z książki "Smaki Świata - Francja"

polędwice

Składniki na 4 porcje
  • 16 mięsistych suszonych śliwek
  • 4 łyżki brandy (lub dobrego koniaku)
  • 2 łyżki wody
  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 125 -200 ml gęstej śmietanki kremowej (polecam śmietanę w kubeczku 30% piątnicy)
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie

Śliwki, 2 łyżki brandy i wodę włożyć do rondla o grubym dnie i powoli ogrzewać przez około 10 minut*. Odlać płyn i odstawić śliwki na bok.

Mięso umyć, bardzo starannie osuszyć, pokroić na 2 cm plastry. Posolić i oprószyć pieprzem z obu stron.

Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć partiami* mięso po 2-3 minuty na każda stronę.

W razie konieczności uzupełnić tłuszcz. Obsmażone mięso przekładać do rondla.

Resztę brandy ogrzać w łyżce wazowej, po czym podpalić i polać alkoholem mięso. Kiedy płomień zgaśnie, dodać śmietanę i wymieszać, aż część sosu odparuje.

Dorzucić śliwki, sok z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwagi i  warianty przepisu

* śliwki mają napęcznieć, lecz nie stracić swojego kształtu.

* zwykle smażę po 4-5 sztuk, by temp. tłuszczu zbyt się nie obniżyła.

 

środa, 03 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ann.owczarek, *.dynamic.chello.pl
2011/01/03 17:32:32
Zrobiłam i wszystkim (nawet mojej małej kapryszacej córeczce) bardzo smakowałao. Jako ciekawostkę dodam, że nie miałam na stanie rumu, więc niewiele myśląc dodałam odrobinę aromatu rumowego... :))
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/30 10:00:02
Czy można zastąpić brandy białym rumem?
-
feeriasmakow
2011/04/30 17:36:46
Proponowałabym raczej whiskey, lub inny trunek tego typu...
-
Gość: gosiej, *.dynamic.chello.pl
2014/02/12 17:28:14
Przepyszne !
-
2014/05/07 09:09:20
Intryguje mnie jak zapalić ten rum? Nie mam kuchenki gazowej, tylko płytę indukcyjną. nie palę, więc apalniczek też nie mam... próbowałam zapałką ale nie wyszło. Jak podgrzać to w łyżce wazowej... ????
Wlałam bez podgrzewania i zapalania i było pyszne... ale planuje to danie na sobotnią uroczystość i chciałabym je zrobić perfekt :-)
-
feeriasmakow
2014/05/07 09:44:51
Kajka - ciężka sprawa :). Zrobiłabym tak: podgrzałabym rum (choć lepiej koniak lub whiskey) w małym rondelku a następnie podpaliłabym zapałką. Zimny alkohol nie chce się palić - stąd podgrzewanie. Pozdrawiam.
-
2014/05/13 13:46:03
Zrobiłam tak: robiłam potrójna porcję, bo to na Komunie syna było, dużo gości... wlałam whiskey do garnuszka i zaczęłam podgrzewać. Opary zapaliły się od zapałki momentalnie. Wyszło przepyszne!!!!!! Dzięki za przepis :-)