Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka Paryska
Sałatki nie są moją mocną stroną; niemniej co kilka dni mam do dyspozycji gotowanego kurczaka - którego muszę uratować przed zgubą. Wypróbowałam już wiele przepisów, no i ten jest jednym z lepszych. Przepis pochodzi z książki "Potrawy z Kurczaka".

sałatka paryska

Składniki
  • 375 g białych winogron (użyłam rodzynkowych - bardzo słodkich)
  • 175 g uduszonych małych pieczarek
  • 200 g sera cheddar
  • 250 g ugotowanych piersi z kurczaka
  • kilka łyżek majonezu (lubię dużo)
  • sol i pieprz do smaku
  • kilka listków lubczyku lub natki pietruszki

Wykonanie

2 łyżki oliwy z oliwek lub masła rozgrzać na niewielkim ogniu. Wrzucić pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem, przykryć. Dusić, aż płyn wchłonie się całkowicie.

Winogrona umyć, wysuszyć, przepołowić i w razie konieczności usunąć pestki.

Ser pokroić w kostkę.

Kurczaka rozdrobnić.

Składniki wymieszać. Podzielić na małe porcje, udekorować majonezem i ziołami.

W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.

czwartek, 04 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/15 12:52:36
Uwielbiam sałatki, a ta z pewnością długo będzie jedną z moich ulubionych. W ramach własnej inwecji przybrałam sporą dawką rukoli oraz garścią uprażonego sezamu :) Mniam!