Blog > Komentarze do wpisu
Sycące, niezbyt trudne danie (choć jak to bywa w Kuchni Azjatyckiej, wymagające dużej ilości składników). Curry wychodzi bardzo smaczne, choć przyznam uczciwie, że wolę z batatami. Z całą pewnością godne spróbowania. Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Kucharskiej- Kuchnia Azjatycka
wietnamskie curry
Składniki:
  • 1-1,5 kg kawałków kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • 5 cm drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chili (dałam mniej)
  • 2 łodygi drobno posiekanej trawy cytrynowej (tylko biała część)*
  • 2 średnie brązowe cebule - posiekane
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 ml mleczka kokosowego
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry ( wedle smaku - dałam znaczenie więcej)

Dodatkowo

  • niesolone, prażone orzeszki ziemne
  • pęczek pociętego grubego szczypiorku
  • świeże listki kolendry

Wykonanie

Mięso kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.

 

W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, trawę, chili; i smażyć przez około 3 min. - regularnie mieszając. Dodać kurczaka, cebulę, cukier i sól; delikatnie wymieszać. Przykryć i smażyć 8 minut, aż cebula zmięknie. Dodać pastę curry, dobrze wymieszać, by sos równomiernie pokrył kurczaka.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut na małym ogniu.

 

Do rondla wlać mleczko kokosowe i wodę - zagotować, mieszając od czasu do czasu (około 30 minut). Przed podaniem upewnić się, że kurczak jest miękki, w razie konieczności gotować jeszcze kilka minut.

 

Podawać przybrawszy szczypiorkiem, kolendrom i orzeszkami.

 

 

 

poniedziałek, 29 listopada 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Tatuś, *.kielce.vectranet.pl
2010/11/30 19:19:55
Jadłem to rewelacja mniam!