Blog > Komentarze do wpisu
Idealna kompozycja szpinaku, makaronu i pleśniowego sera. Dość sycąca, choć nie ciężka. Robię ją od lat i za każdym razem wychodzi lepsza... Lasagne podpatrzyłam u znajomych.
lasage ze szpinakiem
Składniki:
  • 1,5 kg mrożonego szpinaku (oczywiście można zrobić ze świeżego, ale należy wtedy nabyć około 8 - 10 pęczków)*
  • mała główka czosnku (około 9 ząbków)
  • 75 g masła
  • sól, łyżeczka cukru, sok z cytryny

Dodatkowo

  • 1,5 łyżki masła
  • 1 czubata łyżki mąki
  • około szklanki mleka
  • sól, gałka muszkatołowa, cukier, sok z polowy cytryny
  • 100-150 ml śmietany 18%

 

  • 100g sera z niebieską pleśnią (Lazur, Dor blue)
  • około 300 g płatów lasagne

Wykonanie

Ser pleśniowy włożyć na 30 minut do zamrażalnika - by łatwiej go było zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temp 180oC

 

Szpinak rozmrozić (nie jest to absolutnie konieczne, jednak ułatwia pracę). Na maśle lekko przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odciśnięty z nadmiaru wilgoci szpinak, smażyć do momentu, aż szpinak niemal całkowicie odparuje. Dodać sporo soli, cukier i odrobinę soku z cytryny, wymieszać.

 

W drugim rondelku na rozgrzane masło wsypać mąkę, smażyć mieszając (najlepiej rózgą), aż powstanie gładka, kremowa zasmażka. Ciągle mieszając powoli wlewać mleko, do otrzymania gładkiego beszamelowego sosu.* Doprawić solą, gałką muszkatołową (lubię dużo), sokiem z cytryny i cukrem. Wymieszać ze śmietaną.

 

Brytfannę*, lub średniej wielkości naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę szpinaku, zetrzeć na niego ser pleśniowy, ułożyć suche płaty lasagne i mocno docisnąć*, za pomocą pędzelka posmarować beszamelem i ponownie ułożyć szpinak...ostatnią warstwą koniecznie musi być szpinak posypany serem. Piec około 30 - 35 minut, aż makaron zmięknie.

 

Uwagi i warianty przepisu

* Proponuję dobry, mrożony szpinak w liściach, w ostateczności może być także rozerwany granatem - zwany rozdrobnionym. Ze świeżego szpinaku robiłam raz lasagne... z 5 pęczków otrzymałam około szklanki szpinaku i musiałam kombinować jak go rozmnożyć.

* Jeśli sos mieszasz łyżką mogą powstać grudki, rozmieszaj wtedy sos malakserem.

* Płaty lasagne należy mocno wciskać w farsz, by nie pozostały pęcherzyki powietrza. Tak dociśnięty makaron wchłonie wilgoć z otoczenia i zmięknie.

*Moja brytfanna miała wymiary 18x26 i to trochę za dużo, gdyż wyszła płaska... proponuje mniejsze naczynie.

lasage ze szpinakiem

sobota, 11 grudnia 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/12/17 19:22:31
nie lubię szpinaku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gość: , *.azylnet.com
2011/01/23 20:14:47
Fantastyczne przepisy,piękna szata graficzna.Jestem pod wrażeniem.Cieszę się ,że udalo mi się trafić na Pani blog.Dzięki za inspiracje kulinarne.Ten przepis wydaje mi się,być rewelacją smakową.Też nie byłam zwolenniczką szpinaku.Od momentu gdy spróbowałam potraw ze szpinakiem odpowiednio doprawionym np.czosnkiem jestem jego fanką.POzdrawiam serdecznie.