Blog > Komentarze do wpisu
Bardzo lubię grillowane warzywa, dlatego ta potrawa od początku mi się spodobała. Skorzystałam z elektrycznego grilla, ale piekarnik, czy patelnia do grillowania też się nadadzą do przygotowania tej potrawy. Warzywa należy zgrillować kilka godzin wcześniej, by przeszły smakiem marynaty. Przed podaniem wystarczy jedynie ugotować makaron. Polecam. Przepis na podstawie dania z "Kuchni".
makaro z grillowanymi
Składniki:
  • 2 papryki (np czerwona i żółta)
  • 1 cukinia (o długości ok 30 cm)
  • 1 średni bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois
  • mały pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 300 gr makaronu (penne, fusilli, lub inny ulubiony)

Wykonanie

Papryki, podzielone na ćwiartki, grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna; wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skórki. Kroimy na długie paski. Bakłażany i cukinie kroimy w plastry (bakłażana można w kostkę) i również grillujemy (w piekarniku lub na grillu elektrycznym). Warzywa umieszczamy w misce.

 

Czosnek, zioła, i anchois drobno siekamy. Wrzucamy do miski, zalewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Potrząsamy miską by warzywa równomiernie pokryły się marynatą. Odstawiamy przykryte na kilka godzin.

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy z warzywami i ewentualnie  polewamy oliwą do smaku.

makaron z grilowamymi warzywami

makaron z grilowamymi warzywami

niedziela, 05 grudnia 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy