Blog > Komentarze do wpisu
Makaron z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami
Doskonałe danie. Jestem przekonana, że często będę je powtarzać, zwłaszcza, że mam niemały zapas suszonych pomidorów. Za przepis dziękuję Tomkowi, który dokładnie poinstuował mnie jak tę potrawę wykonać.
makaron z kurczakiem
Składniki
  • 250 g dowolnego makaronu
  • jedna, sporej wielkości pierś kurczaka
  • słoik suszonych pomidorów (najlepiej niesolonych)
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (Lazur, Dor blue)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pieprz (potrawa nie wymaga soli)

Wykonanie

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w długie cienkie paski. Podsmażyć w dużym rondlu na 3 łyżkach oleju spod suszonych pomidorów. Gdy ładnie się zezłoci posypać pieprzem (zwalczyć w sobie chęć posolenia) dodać sos sojowy i orzechy nerkowca (dałam posiekane, ale sądzę, że można również dać w całości). Chwilę podsmażyć.

Pomidorki podzielone na połówki dorzucić do rondla. Całość zalać bulionem i nieco go odparować. Dodać pokruszony ser pleśniowy, mieszając do rozpuszczenia. Polać makaron.

Uwagi i warianty przepisu

Sos sojowy, bulion i ser pleśniowy, a czasem też i pomidory mają w sobie dużo soli, dlatego też nie należy dania dodatkowo dosalać.

makaron z kurczakiem

czwartek, 09 grudnia 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Tomek, 108.35.23.*
2010/12/28 12:20:59
Danie genialne w swojej prostocie, przyrządzałem je wiele razy - polecam gorąco! Zwykle pomidorki kroję w paseczki, a na makaron polecam "kokardki".
-
Gość: Ola, 95.108.87.*
2011/05/11 18:56:37
Fantastyczny przepis. Następnym razem dodam jednak trochę mniej suszonych pomidorów, bo rzeczywiście wyszło trochę za słone. Bardzo dobry pomysł z użyciem oliwy z pomidorów. Bardzo polecam :)
-
bigosstud
2011/12/12 11:01:09
To danie jest rewelacyjne, smakowało nam tak bardzo, że robiliśmy je dwa dni z rzędu :-). Dziękujemy za przepis!
-
2012/06/04 17:30:37
To danie mnie nie zachwyciło, nie mój smak, za słone. Może jakbym dodała mniej suszonych pomidorów byłoby ok.
-
Gość: kasia22222, *.dynamic.chello.pl
2013/09/29 12:29:37
ALLELUJA!
wreszcie trafiłam na blog osoby która tak ja ja nie używa soli (chociaż ja głównie dlatego, że wszystko co posolone mi nie smakuje - wolę cudowne aromatyczne zioła zamiast soli)!
-
feeriasmakow
2013/09/29 13:30:29
Kasia 2222. Muszę Cię zmartwić. Uwielbiam sól. Po prostu to danie jest koszmarnie słone samo w sobie. Pozdrawiam.
-
Gość: nadia78, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/10/26 14:32:04
Ogólnie pomysł ok. Sorry, że się czepiam, ale mój typ tak ma :)Taka malutka uwaga : potrawy nie pieprzy się w trakcie, tylko pod koniec gotowania. Sypanie pieprzu w trakcie gotowania powoduje, że potrawa może stać się gorzka. Moja wersja jest z kurkumą, śmietaną i mascarpone oraz z kaparami. Wychodzi fajny, gęsty sos. Nie wyobrażam sobie makaronu bez niego.
pozdr.