Blog > Komentarze do wpisu
...a konkretnie z dipem łososiowo-ziołowym. Kiedyś namiętnie jadaliśmy pieczone ziemniaki z sałatką śledziową - fantastyczna potrawa, ale z czasem trochę nam się przejadła. Pomyślałam, że dip łososiowym będzie ciekawą alternatywą i rzeczywiście sprawdził się wyśmienicie.
pieczone ziemniaki z łososiem
Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól

Na dip łososiowo - ziołowy

  • pół opakowania serka Philadelphia
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • płaska łyżeczka musztardy
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100-150 g łososia gotowanego (można być na parze), rozdrobnionego na średnie kawałki
  • pęczek koperku (mały)
  • 3 łyżki listków tymianku (lub innych ulubionych ziół)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Piekarnik  nagrzać do temp. 200oC.

Ziemniaki dokładnie oczyścić i osuszyć. Każdego ułożyć na kawałku folii z gałązką tymianku i 1/3 łyżki masła. Posolić i szczelnie zawinąć. Ułożyć na kratce. Piec do momentu, aż będą miękkie (można to sprawdzić wbijając widelec) - u mnie trwało to około 1,5 godz.

Serek Philadelfia rozetrzeć łyżką w misce. Dodawać stopniowo śmietanę, ciągle ucierając by nie utworzyły się grudki. Dodać musztardę, posiekane zioła, otartą skórkę z cytryny i przyprawy, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka minut.

Rozdrobnić gotowanego i wędzonego łososia, połączyć z sosem. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Upieczone ziemniaki podawać w folii lub przekrojone i udekorowane dipem.

pieczone ziemniaki z łososiem

 

wtorek, 07 grudnia 2010, feeriasmakow