Blog > Komentarze do wpisu
Nie zrażajcie się... to danie - tylko wygląda na skomplikowane. Tak naprawdę, wykonanie go jest bardzo proste, no a efekt... oceńcie sami. Pomijając aspekt wizualny, muszę przyznać, że smak jest wprost wyborny: delikatny, kremowy i wyszukany... jak większości dań z "Kwestii Smaku".
placki gryczane
Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 5 czubatych łyżek tartego Parmezanu
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:

  • kilka świeżych lub mrożonych prawdziwków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła
  • kostka bulionu grzybowego w kostce
  • 100 ml gęstej śmietany 36%
  • 2 łyżki ziół (polecam tymianek, pietruszkę lub koperek)

Wykonanie

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ugotowaną przełożyć do miski, dodać jajko i parmezan, wymieszać przyprawiając solą i pieprzem.

Na rozgrzanym oleju kłaść po dwie łyżki masy i rozpłaszczać łyżką. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

 

Prawdziwki umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć delikatnie solą i smażyć na oliwie, aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zrumienić, następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Grzyby i czosnek zdjąć z patelni, wlać na nią 1/2 szklanki bulionu. Chwilę pogotować, zmniejszyć ogień i dodać śmietankę oraz odłożone grzyby i czosnek, sos wymieszać, doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia, gdy sos będzie odpowiednio gęsty. Posypać ziołami.

 

Podawać placki polane odrobiną sosu.

czwartek, 16 grudnia 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/12/16 19:00:34
o jaaa...
rewelacyjne te placuszki!
-
flusso
2010/12/16 19:10:54
W pierwszej chwili myślałam że to jakieś ciateczka :) Muszą być pyszne!
-
2010/12/19 09:29:29
Przepis brzmi pysznie ...
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/30 19:11:13
Witaj, tak sobie właśnie zwiedzam Twojego bloga i... baaardzo mi się podoba! A te placuszki to już zupełna rewelacja! Zapisuję do wypróbowania:) Pzdr i życzę wszystkiego naj w Nowym Roku Aniado
-
nashelly
2012/09/07 19:10:21
Re-we-la-cyj-ne! I to mówię ja - przeciwniczka kaszy ;). Dziękuję za ten świetny przepis - teraz również u mnie na blogu! :) Pozdrawiam!