Blog > Komentarze do wpisu
Kolejne francuskie danie, które bardzo mi smakuję - zwłaszcza, że do sosów serowych i polędwicy wieprzowej nie trzeba mnie specjalnie zachęcać. Danie jest delikatne, kremowe i niezwykle wyszukane. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita Kuchnia Francuska".

wieprzowina z serem camembert

Składniki:
  • 350-450 polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • 200 ml gęstej śmietany 36% (polecam Piątnicę w kubeczku)
  • 1 łyżka posiekanych ziół (szałwia, tymianek, majeranek)
  • 120 g sera Camembert (obranego ze skórki, pokrojonego w plastry)
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól, pieprz, natka pietruszki do przybrania

Wykonanie

Mięso umyć, dokładnie osuszy, pokroić na 2 cm plastry, posolić, posypać pieprzem. Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć partiami (po 5 - 6 sztuk) z każdej strony kilka minut, by mięso było złote na zewnątrz i różowe w środku. Gotową polędwicę odłożyć w ciepłe miejsce.

Gdy ostatnia partia mięsa zostanie usmażona, odlać nadmiar tłuszczu i spalone resztki mięsa. Wlać wino, zagotować, dodać ser, śmietanę i musztardę - dokładnie połączyć. Mięso wraz z sokami, które się z niego wydobyły, dodać do sosu serowego. Wymieszać, dodać zioła i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Udekorować natką.

poniedziałek, 13 grudnia 2010, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/14 23:39:03
hej :)
wpadam po raz pierwszy i już dodaje do ulubionych na blogerze , bo tam pisze :)
przepisy cudne, zdjęcia świetne dopracowane, estetyczne - dla mnie bomba !!!
a jutro bede sie zajadać właśnie ta wieprzowiną :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/30 19:27:17
Ooo! To też brzmi baaardzo dobrze! Już sobie zapisałam:) Pzdr Aniado
-
Gość: żerija, *.dynamic.chello.pl
2011/12/05 14:29:58
pyszne, nie przepadam za smakiem poledwiczek, ale z tym sosem komponują się świetnie, są mięciutkie i strasznie smaczne, naprawdę polecam:)