Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowa Bułka Maślana (z maszyny)
Pomysł na awaryjne śniadanie. Bułka jest neutralna w smaku i bardzo szybka do wykonania (o ile jest się szczęśliwym posiadaczem maszyny do wypieku chleba). Ciasto stanowi doskonałą bazę do modyfikacji. Natomiast prezentowana tu wersja podstawowa - z masłem i powidłami smakuje wprost wybornie.

Drożdżowa bułka maślana

Składniki:
  • 2 żółtka + 1 do posmarowania wierzchu
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 200 g letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży

Można ją wzbogacić o:

  • cukier waniliowy
  • większą ilość cukru (w ten sposób otrzymamy słodką drożdżówkę)
  • cynamon, kardamon
  • posypkę z maku czy sezamu lub kruszonkę

Wykonanie

Składniki ciasta umieścić w formie maszyny do chleba w kolejności: płynne, sypkie na końcu drożdże. Nastawić program do wypieku słodkiego chleba lub uruchomić program do wyrabiania ciasta rosnącego, a po jego zakończeniu 40 minut pieczenia. Przed pieczeniem posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem. Studzić na kratce.

Drożdżowa bułka maślana

Drożdżowa bułka maślana

Drożdżowa bułka maślana

 

środa, 26 stycznia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/01/26 20:54:20
Wspaniale wygląda:) Dawno takiej pysznej buły nie robiłam:)
-
2011/01/26 21:19:23
ale masz te zdjecia smakowite!!!! Az slinka cieknie! Poprosze o jakis pomysl na salatke ze sledziem bo tak za mna chodzi, a nie mam pomyslu:)
-
Gość: Atria, *.dynamic.chello.pl
2011/01/26 22:40:00
Ja mam maszynędo wypieku chleba ale już straasznie dawno nie używałam. właśnie jest idealna do takich miękkich, drożdżowych ciast. Ale potem, po pierwszym zachwycie, nie chciało mi się jej wyciągać i w sumie teraz ro bię ręcznie:)
-
karmel-itka
2011/01/26 22:40:19
też maszynę mam!
i już wiem, jak ją wykorzystam. bo ostatnio taka się niekochana poczuła...
-
Gość: Marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/27 02:43:17
Zbieram takie przepisy na chałki i słodkie bułki z maszyny, bo czasami wstaje się za późno, do sklepu jest za daleko a ma się ochotę na jakieś pyszne śniadanie. Do wypróbowania w kolejnę leniwą niedzielę :)
-
Gość: ann.owczarek, *.dynamic.chello.pl
2011/01/27 12:17:59
Jak zwykle zdjęcia wspaniałe, zakochałam się w Twoim nożyku :)) A tak na marginesie, czy ten przepis nie powinien być w części "na słodko"?
-
feeriasmakow
2011/01/27 13:30:04
Aniu, Ja również długo rozważałam czy nie umieścić tego przepisu na słodkiej wersji bloga, ale jakoś bardziej zapasował mi do piekarni... Może tam też go wrzucę. Podrawiam i dziękuję Ci za komentarze.
-
kulinarnespotkania
2011/01/27 16:03:01
ach, zjadalbym taka bule:) najlepiej z maselkiem i kubkiem mleka, pycha:)
-
zjedz_mnie
2011/01/27 21:01:10
O fajny przepis, wykorzystam niebawem, na śniadanie jak znalazł ;]
-
2011/02/03 21:12:36
Piękna bułka,niestety nie posiada maszyny:( ...zakochałam sie dodatkowo w talerzyku i nożu do masła - cudowne:)
-
feeriasmakow
2011/02/04 09:16:41
Nożyk Alesii - dostałam od męża, w zasadzie powinien służyć do serów pleśniowych ale na zdjęciach wygląda uroczo...
-
Gość: Pieczarka, *.dynamic.chello.pl
2011/09/08 22:28:36
Użyłam świeżych drożdży, znacznie mniej niż wynikałoby to ze standardowego przelicznika i niestety bułka wybrała wolność, uciekając z maszyny O.o Ale to już drugi niewypał "z przerośnięcia" na tych samych drożdżach - jakieś na koksach chyba?
-
Gość: EGM, *.adsl.inetia.pl
2015/03/24 17:54:59
Świetny przepis daję 4 żółtka i więcej cukru .Jest PRZEPYCHOWATA. Mam maszyne Zelmera daję na program Rapid.