Blog > Komentarze do wpisu
To danie często pojawia się na naszym stole. Jest proste, szybkie i ratuje porosołowe kurczaki przed zmarnowaniem. Jednak największą jego zaletą jest to, że bardzo smakuje dzieciom; zapewne dlatego, że jest niezwykle delikatne. Przepis teściowej.
kurczak w białym sosie
Składniki:
  • 2 udka kurczaka ugotowane w rosole
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 350 - 400 ml rosołu
  • 100 ml śmietany 36%
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • spora ilość utartej gałki muszkatołowej (około 1 łyżeczki)
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • biały ryż do podania

Wykonanie:

Kurczaka ugotować w rosole, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości.

Jeśli rosół z pod kurczaka zaginął w niewyjaśnionych okolicznościach (u mnie są one znane) przygotować rosół z kostki np cielęcej -rozpuszczając ją w 400 ml wrzątku. Do rosołu dodać sok z cytryny, cukier i przyprawy.

Przygotować wszystkie potrzebne składniki gdyż mieszania sosu nie można nawet na chwilę przerywać.

Masło rozpuść w rondlu, dodaj mąkę i mieszając doprowadź do powstania jasnej zasmażki. Powoli wlewaj bulion cały czas mieszając (najlepiej zaokrągloną trzepaczką). Gdy sos osiągnie już gładką konsystencję dodać śmietanę (jeśli mieszasz trzepaczką cały czas nie powinna się zwarzyć, w przeciwnym wypadku potraktuj sos blenderem). Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

Podawaj z białym ryżem ugotowanym na sypko i kurczakiem.

kurczak w białym sosie

 

wtorek, 04 stycznia 2011, feeriasmakow
Tagi: kurczak ryż

Komentarze
2011/01/04 21:46:26
Super! Wygląda bardzo elegancko i wytwornie. I podoba mi się, że użyłaś całej nóżki a nie tylko najpopularniejszych piersi.. pozdrawiam!
-
2011/01/04 21:55:03
Znam ten przepis i bardzo go lubię ale najbardziej smakuje mi jednak z prawdziwym rosołem. Ja dodaję jeszcze rodzynki, pyszotka:)
-
2011/01/04 22:21:37
Aż mi ślinka cienie... Wygląda przepysznie!
-
2011/01/05 09:16:09
Wygląda ślicznie...chyba nie tylko dzieciom smakuje ;)
-
2011/01/05 11:01:07
Gałka i kurczak, to jest to co lubię w smakach :) Na szybko pewnie zrobiłabym tak jak ty ale taki na prawdziwym rosole ...to najprawdziwsza pyszota nad pychotami :) I dobrze,ze przedstawiasz udko a nie suchą pierś :)