Blog > Komentarze do wpisu
Przepisów na nią jest chyba tyle co na spagetti, a każdy pyszny. Łączy je specyficzny sposób przyprawienia mięsa, bakłażan i pomidory. Myślę, że będzie smakować nawet osobom, które nie przepadają za cynamonem w niesłodkich potrawach, gdyż kompozycja jest niezrównana i zachwyca nas za każdym razem.
musaka
Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa (np wołowo- wieprzowego)
  • duża cebula poszatkowana
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • słoik suszonych pomidorów z zalewie (można pominąć gdy są świeże)
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego (lub puszka pomidorów w zalewie)
  • szklanka bulionu (jeśli dajemy koncentrat; jeśli pomidory w puszce można pominąć)
  • 2 łyżki cynamonu
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano w sporych ilościach do smaku

Na beszamel

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • około 350 ml mleka
  • 3 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Dodatkowo

  • 2 duże bakłażany (jeden można dla odmiany zastąpić cukinią)
  • sól, pieprz oliwa do smażenia
  • ulubiony ser (najczęściej wybieram fetę lub mozzarellę lecz może być starty żółty)
  • świeże zioła (bazylia, oregano)

Wykonanie

Na oliwie z pod pomidorów suszonych podsmażyć cebulę, gdy się zaszkli dodać czosnek - przemieszać, wrzucić mięso. Dodać zioła i przyprawy i często mieszając smażyć do zbrązowienia i chrupkości.

Koncentrat pomidorowy dodać do mięsa wraz z bulionem (lub pomidory z puszki) i dokładnie wymieszać (jeśli farsz jest zbyt suchy, dodać odrobinę wody). Zestawić z kuchenki, dodać posiekane suszone pomidory - wymieszać.

 

Bakłażany pokroić w 1 cm plastry posolić, odstawić na sicie. Po około 1 godzinie osuszyć ręcznikiem, smażyć na rozgrzanej oliwie, partiami do lekkiego zbrązowienia. Odsączyć na papierowym ręczniku.

 

Masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę. Nadal mieszając najlepiej kulistą trzepaczką wlewać powoli mleko, aż sos osiągnie gładką dość rzadką konsystencję. Dodać sól i gałkę muszkatołową (lubię dużo). Odstawić. Gdy lekko przestygnie wbić żółtka i wymieszać trzepaczką.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć na dnie połowę bakłażanów na nich połowę mięsa i ewentualnie świeże zioła, zalać kilkoma łyżkami beszamelu (więcej jeśli mięso jest suche). Czynność powtórzyć na beszamelu układając kawałki sera.

 

Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180oC nie dopuścić do zbrązowienia sera, w razie konieczności nakryć wierzch folią aluminiową.

musaka

 

 

czwartek, 20 stycznia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ag Pe, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/01/21 09:43:45
Wygląda to całkiem dobrze. Lubię potrawy z zapiekaną wołowiną, dlatego zapewne wykorzystam wkrótce przepis.
-
2011/01/21 09:57:40
Mój Połówek byłby szczęśliwy, gdyby mu taką musakę zrobić :)
hmmm... może zrobię mu w weekend :D
-
karmel-itka
2011/01/21 18:11:14
rety, jak rozpieszczasz tymi zdjęciami!
i te piękne naczynko. raju, też chcę takie. z tą wspaniałą zawartością od razu! xd
-
panna_malwinna
2011/01/22 08:25:46
chciałam zrobić musakę nie raz. ale mój Połówek bunt wszczyna że on to może zjeść taką zapiekankę...ale bez warzyw.
u Ciebie prezentuje się świetnie;)
-
hannapamietniksmakow
2011/01/23 00:29:48
Świetny blog i piękne zdjęcia.
A zrobienie musaki ciągle gdzieś przekładam...widząc twoją na pewno w końcu się skuszę.
-
Gość: ann.owczarek, *.dynamic.chello.pl
2011/01/23 22:13:44
Na pewno zrobię. Wspomnienie cudownych wakacji... Dzięki za przepis.
-
Gość: ann.owczarek, *.dynamic.chello.pl
2011/02/16 17:23:27
Hmm... to chyba nie to wspomnienie wakacji :)) Wyszło bardzo dobre, ale ... chyba nie zostanę na dłużej fanką połączenia cynamonu z mięsem.
-
Gość: agnieszka, *.eth0.raptor-cl-estudio.lubman.net.pl
2011/12/06 10:25:01
gratuluję świetnego blogu, świetnych przepisów a przede wszystkim wspaniałych zdjęć, na których potrawy w znakomicie dobranych naczyniach prezentują się tak dobrze, że... no po prostu... zjeść się je chce!
-
Gość: gosiej, *.dynamic.chello.pl
2014/07/22 18:19:56
Ta musaka jest przepyszna !!! Uwielbiam Pani blog :)