Blog > Komentarze do wpisu
Naleśniki z Kapustą i Grzybami
Stanowią dla mnie niezwykłą zagadkę. Nie widzę w nich absolutnie nic godnego grzechu... tymczasem, cała rodzina mojego męża, czeka na nie z utęsknieniem, a potem, zajada się niczym ogromnym rarytasem - pamiętam uroczystość, na której zjedzono ich ponad 60... Jako, iż nie zaobserwowałam oznak masowej histerii i sytuacja powtarza się regularnie co rok - podaje przepis...

naleśniki z kapustą i grzybami

Składniki na około 16 sztuk naleśników +mnóstwo kapusty:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 garści suszonych grzybów
  • około 1 litra bulionu grzybowego (2-3 kostki)
  • pieprz, wegeta, ewentualnie sól
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • olej do smażenia

Naleśniki

  • 230 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 60 g roztopionego masła
  • olej do smażenia

Wykonanie

Z kapusty odcisnąć nadmiar wilgoci. Przekroić kilka razy wzdłuż i wszerz. Kilka łyżek oleju rozgrzać na patelni, 1/3 kapusty przesmażyć do momentu aż lekko się zrumieni. Przełożyć do dużego rondla. Powtórzyć dwukrotnie za każdym razem dodając olej.

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Grzyby umyć, przelać wrzątkiem, posiekać i również dodać do rondla. Zalać częścią bulionu, gotować minimum 3 godziny na bardzo wolnym ogniu, (bez przykrycia) mieszając od czasu do czasu. W miarę potrzeby uzupełniać bulion.

Pod koniec, gdy płyn w większości odparuje dodać przyprawy i powidła śliwkowe. Wymieszać.

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier. Zrobić wgłębienie. Wbić do niego jajka, wlać roztopione masło i mleko. Zmiksować i odstawić na godzinę.

Naleśniki smażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni.

2 łyżki kapusty rozsmarować na naleśniku, zwinąć w rulon. Smażyć na rozgrzanym oleju, partiami po 3-4 sztuki, aż się zrumienią i staną chrupiące.

naleśniki z kapustą i grzybami

poniedziałek, 17 stycznia 2011, feeriasmakow

Komentarze
2011/01/17 21:20:47
To taki wspaniały standard. Takie naleśniki kojarzą mi się z domem
-
Gość: Ptasie_Mleczko, absv29.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/17 22:18:04
spalone troszeczkę:)
-
2011/01/17 22:23:38
nalesniki z farszem z kapusty i suszonych grzybow bardzo lubie:)
a w Twojej wersji dopatrzyłam sie jeszcze powidel sliwkowych, co mnie zaciekawilo... i kiedys to wyprobuje:)