Blog > Komentarze do wpisu
Zielone Curry z Kurczaka
Przyznam szczerze, że wolę czerwone curry... To jakoś mnie nie zachwyciło - choć nic mu nie brakowało... tylko ta ostatnia, doskonała wieprzowina na słodko nadal tkwi w moich myślach i deklasyfikuje inne azjatyckie dania. W każdym razie ciekawa, raczej słodko - łagodna kompozycja. Mąż się zachwycał, więc na jego odpowiedzialność - cytuję za Wielką Księgą Kuchni Azjatyckiej.
zielone curry
Składniki:
  • 2 piersi kurczaka pokrojone w cząstki na jeden kęs
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula posiekana
  • 3 ząbki czosnku - posiekane
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej - drobniutko posiekane
  • skórka i sok z jeden limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka bobu, groszku lub zielonej fasolki
  • 1 mleczka kokosowego
  • 1 mały słoik zielonej pasty curry
  • 1/4 szklanki listków kolendry (ewentualnie pietruszki)

Wykonanie

Bób lub fasolkę ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić (można wrzucić do miski z lodowatą wodą by nie utracił koloru), obrać.

Kurczaka podsmażyć na oliwie do lekkiego zbrązowienia, dodać i zeszklić cebulę wraz z trawą cytrynową, następnie wrzucić na krótko czosnek.

Posypać kurczaka solą, cukrem i krótko przesmażyć, aż cukier się skarmelizuję. Dodać pastę curry - wymieszać. Wlać sok z limonki, sos ryby i sojowy oraz mleczko kokosowe. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu, doprawić ziołami i otartą skórka z limonki. Na sam koniec wrzucić bób lub fasolkę - wymieszać i zdjąć z ognia.

Podawać z ryżem.

zielone curry

czwartek, 27 stycznia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/01/27 14:25:43
A mnie się podoba:)
-
kulinarnespotkania
2011/01/27 15:57:02
smakowicie wyglada i juz mi slinka cieknie:)
-
diablica66
2011/01/27 16:45:35
Ciekawa propozycja. Curry z bobem jeszcze nie jadłam i sama nie wpadłabym na to, że można go użyć do tego typu dania.
-
2011/01/27 17:09:18
Ładne wyjątkowo, ale ja też uważam, że to przereklamowana wersja. Z czerwoną pastą lepsze! Albo klasycznie - po hindusku :)
-
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/27 18:21:50
Apetycznie wygląda i kolor ma cudny. A ten bób, och i ach!
-
dorota20w
2011/01/27 19:07:56
pysznie wygląda
-
2011/01/27 22:44:29
O jakie pyszne curry, w moim ulubionym zielonym wydaniu :)