Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka Królewska
To idealne połączenie chrupiących, świeżych składników z sycącym ryżem i rodzynkami. Przyznam, że nie spodziewałam się tak doskonałego smaku. Zanim wstawiłam ją do lodówki połowy nie było. Sądzę więc, że nazwa jest w pełni zasłużona. Przepis znalazłam w książce "Sałatki" lecz zmodyfikowałam nieco proporcje.
sałatka królewska
Składniki:
  • 180 g ugotowanego na sypko ryżu basmati
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jabłko
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • malutka puszka kukurydzy (niepełna)
  • 150 g białych winogron (polecam rodzynkowe)
  • 50-80 gram rodzynek (parzonych kilka minut)
  • sałata rzymska lub gotowy mix sałat
  • łyżeczka słodkiej papryki do posypania

Sos

  • 4-5 łyżek majonezu (w przepisie zalecano odłuszczony - nigdy nie dopuszczam się takiego barbarzyństwa, zwłaszcza, że sos w tej sałatce jest bardzo ważny)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku

Wykonanie

Jabłko, paprykę, selera naciowego: obrać i pokroić na średnie kawałeczki. Wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę, rodzynki, całkowicie ostudzony ryż oraz przepołowione winogrona.

Utrzeć majonez z curry, papryką i solą na gładki krem. Dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.

Talerze wyłożyć dookoła sałatą, na środku położyć przygotowaną sałatkę, posypać odrobiną słodkiej papryki.

sałatka królewska

sałatka królewska

czwartek, 24 lutego 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/02/24 16:26:43
Napewno smakuje królewsko, widać po liście składników. I wygląda niczym zabrana z królewskiego stołu:)
-
Gość: kulinarnespotkania, 87.99.25.*
2011/02/24 16:32:08
prezentuje sie pieknie, taka kolorowa... i chrupiaca... mniam:)
-
2011/02/24 17:23:56
Świetnie wygląda, chętnie bym teraz taką schrupała :)
-
karmel-itka
2011/02/24 18:25:08
i na chrupko, i na miękko.
coś idealnie dla mnie, gdzie można i pochrupac i podelektowac się ze smakiem ;]