Blog > Komentarze do wpisu
Wątróbka z Miodem
Kolejny udany przepis z "Wyśmienitej Kuchni Francuskiej" - nazwa książki jest więc w pełni uzasadniona. Zanim ją przygotowałam zgłębiłam tajniki smażenia wątróbki i choć do dania użyłam wieprzowej - nie cielęcej (jak było w oryginale) myślę, że potrawa nie zaznała uszczerbku na jakości. Mnie niestety ominęła przyjemność jedzenia (z powodów rodzinie znanych, którymi reszty świata nie chce zanudzać) w każdym razie mąż był zachwycony. Na potwierdzenie dodam, że zjadł całą porcję, więc chyba faktycznie przypadła mu do gustu.

watrobka z miodem

Składniki:
  • 400 g (2-3 plastry) wątróbki cielęcej lub wieprzowej (pokrojonej na grubość 1cm)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 30 ml wytrawnego sherry lub czerwonego octu winnego
  • 45 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz,
  • mąka do oprószenia mięsa

Wykonanie

Wątróbkę umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem, obsypać mąką (strząsając nadmiar). Na sporej patelni rozgrzać mocno olej, dodać 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi - mięso. Smażyć 2 minuty z jednej i minutę z drugiej strony (mięso powinno być rumiane z zewnątrz dlatego należy je smażyć na bardzo rozgrzanej patelni). Mięso odłożyć na ogrzany talerz, nakryć, odstawić.

Na patelnię wlać wino - odparować. Wlać rosół i miód, posolić, posypać pieprzem. Mieszać ciągle podgrzewając aż sos się połączy i zredukuje. Dodać pozostałe masło i płyn, który wyciekł z mięsa.

Wątróbkę podawać z polaną sosem z tłuczonymi ziemniakami.

wątróbka z miodem

 

 

środa, 16 lutego 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2011/02/16 23:33:32
z miodem? rewelacja!
muszę, po prostu muszę ją wypróbowac.!
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/02/17 08:51:46
Bardzo wykwintnie wyglada ta twoja watrobka - trudno sie dziwic, wszak w kuchni francuskiej prawie wszystko jest wykwintnte. Piekna jak malowanie!
-
kulinarnespotkania
2011/02/17 17:38:00
niesamowicie apetycznie wyglada Twoja watrobka i chetnie bym sie skusila na posmakowanie:)
-
Gość: gosiej, *.dynamic.chello.pl
2014/02/12 17:29:31
Pychotka :)