Blog > Komentarze do wpisu
Indyjski Kurczak
Fantastyczne orientalne danie: kurczak w pomidorowo - cynamonowej potrawce, z charakterystycznymi, hinduskimi przyprawami. Bardzo smaczne - wręcz genialne. Przepis z "Kuchni Indyjskiej".
hinduski kurczak
Składniki:
  • cały kurczak (około 1,2 - 1,5 kg) podzielony na kawałki
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 3/4 łyżeczki chilli
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • około 2 łyżeczek utartego imbiru
  • płaska łyżeczka + kora cynamonu
  • 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu
  • 80 g masła
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 425 g przecieru pomidorowego (dałam pasattę)
  • 4 rozgniecione strąki kardamonu
  • kubek śmietany 36% (dałam czerwoną piątnicę)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na porcje (z kości i korpusu ugotować bulion).

W dużej misce wymieszać garam masalę, chilli, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir z koncentratem pomidorowym jogurtem i sokiem z cytryny. Wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć w powstałej marynacie. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin (najlepiej na noc).

Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną drobno cebule wraz z ziarnami kardamonu i korą cynamonu. Gdy cebula ładnie się zeszkli włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć z każdej strony po kilka minut.

Kurczaka zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, słodką paprykę, sól i cynamon. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 10 minut.

Do sosu wmieszać słodką śmietankę i gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić kurczaka wbijając szpikulec (jeśli wypłynie przezroczysty sok - mięso jest gotowe). Podawać z ryżem.

hinduski kurczak

hinduski kurczak

czwartek, 31 marca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2011/04/01 09:59:06
indyjskie dania obfitują w przyprawy.
tak korzennych potraw nie jadam często, ale bardzo lubię ;]
-
kulinarnespotkania
2011/04/01 22:30:41
chetnie bym poprobowala takich smakow:)