Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z Mięsem i Kapustą
Wychowałam się w przeświadczeniu, że pierogi z mięsem są najlepsze na świecie: prababcia, babcia i mama zawsze robiły je w ten sam doskonały sposób, więc naiwnie myślałam, że to norma. Kilka lat później spróbowałam mięsnych pierogów z innego źródła i przeżyłam ogromny szok: ciężkie, suche, wiórowate i do tego bez smaku. Jeśli więc lubisz mięso, a pierogi z nim do tej pory Ci nie smakowały - wypróbuj ten przepis.
pierogi z mięsem i kapustą
Składniki:

Na farsz:

  • 700 g mięsa wołowego (antrykot, szponder lub rostbef)
  • garść włoszczyzny
  • 2 średnie cebule
  • 500 g kapusty kiszonej
  • olej
  • sól, pieprz

Na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • skwarki, podsmażona cebula lub masło do okraszenia (podsmażyłam szałwię na maśle)

Wykonanie

Mięso ugotować (najlepiej przy okazji sporządzania rosołu) do miękkości. Odłowić, podzielić na spore cząstki.

W czasie gdy gotuje się mięso, odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. Umieścić w garnku, zalać wodą z płaską łyżeczką soli. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Odsączyć na sicie, lekko dociskając od czasu do czasu.

Cebulę posiekać, zezłocić na rozgrzanym oleju.

Mięso wraz z cebulą i odsączoną kapustą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (można dodać odrobinę jarzyn z rosołu). Posolić, dodać sporo pieprzu. Wymieszać, spróbować ewentualnie doprawić.

Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera. Umieścić ciasto pod ściereczką by nie obeschło.

Kawałki ciasta rozwałkowywać na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Wykrawaczką o średnicy około 10 cm wycinać kółka. Na każdym układać łyżeczkę mięsnego farszu. Sklejać brzegi.

W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować partiami pierożki, delikatnie, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.

Podawać ze skwarkami lub roztopionym masłem.

pierogi z mięsem i kapustą

pierogi z mięsem i kapustą

poniedziałek, 07 marca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

  • Pyzy z Mięsem

    Ziemniaczane pyzy z farszem z gotowanej wołowiny. Pracochłonne, czasochłonne i koszmarnie irytujące. W smaku: świetne. Podobno należy je podawać okraszone skwar

  • Ravioli z Ricottą

    Pyszne pierożki z serowym farszem podane w ostrej, aromatyzowanej oliwie. Pyszne. W smaku przypominają mi ruskie pierogi, jednak technika ich wykonania jest zna

  • Tatar

    To w zasadzie nie będzie przepis... gdybym faktycznie chciała podać przepis na tatara, pisałabym bez końca. Powstał by niezwykle długi post, a pod nim taki sam,

  • Zielono mi: urodzaj w ogródku ziołowym

    Zacznijmy nie całkiem na temat: miewaliście zielniki, tj. zeszyty z wklejonymi ususzonymi roślinami, odpowiednio podpisanymi? Jako dziecko zaliczyłam kilka, z j

  • Pierogi z jagnięciną

    Pierogi z mięsem są czasem na cenzurowanym, podobnie jak kotlet mielony, bo to „danie resztkowe”, „nie wiadomo, co jest w środku”, itd.

Komentarze
cucinadellafelicita
2011/03/07 18:36:28
W mojej rodzinie zawsze robi się pierogi właśnie z mięsem i kapustą, pycha
-
wiosenka27
2011/03/07 18:38:07
Wyglądają pysznie:)
-
kulinarnespotkania
2011/03/07 20:08:14
pierogi uwielbiam:) a Twoje wygladaja tak pysznie, ze porywam caly talerz:)
-
karmel-itka
2011/03/08 08:24:12
kocham pierogi, kocham!
uwielbiam. szczególnie te domowe.