Blog > Komentarze do wpisu
Sałatka Makaronowa z Curry
Zachwycała głównie osoby, które nie jadły „Sałatki Królewskiej”, te drugie stwierdzały, że owszem – bardzo smaczna, ale Królewska lepsza  – ja również podzielam tę opinię. Obie sałatki są w podobnym klimacie - głównie z powodu dressingu i papryki. Jednak ryżowa jest bogatsza i lepiej skomponowana . Z czystym sumieniem polecam jedną i drugą oraz ogłaszam pierwsze zwycięstwo ryżu nad makaronem… wiekopomna chwila.
sałatka makaronowa z curry
Składniki:
  • 180 g dowolnego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 250 g drobnych pieczarek
  • kilka garści rucolli
  • pęczek dymki
  • łyżka masła
  • sól
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka curry w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pieczarki oczyścić przekroić na pół (jeśli są większe na 4 części), posolić i dusić na maśle, na małym ogniu około 30 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i dokładnie ostudzić.

W miseczce wymieszać majonez z musztardą, cukrem, cytryną, solą, pieprzem i curry.

Papryki obrać pokroić w paski (surowe fajnie chrupią, jednak podsmażone na oleju byłaby smaczniejsze)  umieścić w misce wraz z makaronem i pieczarkami. Dodać posiekaną dymkę. Zalać sosem, udekorować rucollą.

sałatka makaronowa z curry

sałatka makaronowa z curry

wtorek, 08 marca 2011, feeriasmakow

Komentarze
2011/03/08 20:09:06
Bardzo lubię sałatki makaronowe!
-
2011/03/08 21:45:59
Fajna sałatka, zapisuję link do wykonania :)
-
2011/03/09 12:25:10
oszałamiająco kolorowa! :) W sam raz na początek wiosny!
-
2011/03/09 13:38:29
poproszę odrobinę ;)