Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Cytrynowo - Szałwiowy
Intrygujący kurczak: soczysty i delikatny, do tego z dodatkiem mojej ukochanej szałwii i cynamonu. Niezwykle smaczny. Zaintrygował mnie pomysł Jamiego Oliviera by upiec mięso w mleku, natomiast dodatek cynamonu do kurczaka od dawna uważam za fantastyczny.
kurczak cytrynowo - szałwiowy
Składniki:
  • kurczak około 1,5 kg
  • masło i oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • pół pęczka świeżej szałwii
  • kawałek kory cynamonu
  • 10 ząbków czosnku w łupinach
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 600 ml mleka

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na porcje. Posolić, posypać pieprzem i umieścić w misce z kilkoma listkami szałwii. Nakryć - wstawić na noc do lodówki (ewentualnie kilka godzin jeśli nie mamy czasu).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.

Oliwę podgrzać na patelni pod koniec dodając masło. Mięso smażyć partiami do zrumienienia. Gotowe kawałki kurczaka wraz z tłuszczem ułożyć na wysmarowanej masłem blasze.

Ząbki czosnku lekko rozgnieść, skórkę cytryny zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Do kurczaka dodać skórkę cytryny, czosnek, korę cynamonu i pozostałe listki szałwii (można dodatkowo posypać mięso łyżeczką cynamonu). Zalać mlekiem.

Wstawić do piekarnika na około 75-90 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlać mięso sosem.

kurczak cytrynowo - szałwiowy

kurczak cytrynowo - szałwiowy

sobota, 09 kwietnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
soul_kitchen
2011/04/09 20:49:14
jejuuu jak to pięknie i smakowicie wygląda....
-
soul_kitchen
2011/04/09 20:50:39
a to musi byc genialne połączenie - mieso z kurczaka z cynamonem. Uwielbiam cynamom
-
majanaboxing
2011/04/09 22:24:33
Wiesz co, brzmi świetnie z dodatkiem cytryny i szałwii, trzeba będzie spróbować:)
-
ugotujmy
2011/04/10 08:44:21
rzeczywiście intrygujący..
-
Gość: jacinto, *.icpnet.pl
2011/04/12 21:09:38
Zrobiłem dzis tego kurczaka , bosko pachniał, aromatyczny,ale bez przesady, nadaje sie nawet dla bardziej konserwatywnych konsumentów. Smaczniutki. Powtórzę :)