Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak w Potrawce z Kurkami i Tymiankiem
Doskonały. Soczysty i rumiany kurczak w grzybowej potrawce. Jego smak stanowi połączenie kurek w śmietanie z doskonale upieczonym kurczakiem. Bardzo polecam.
 kurczak z kurkami
Składniki:
  • 1 średniej wielkości kurczak
  • oliwa z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 szalotki lub 1 cebula
  • sól  
  • pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół pęczka świeżego tymianku
  • 250 g kurek
  • 100 ml wytrawnego wina
  • 200 ml gęstej śmietany 36%
  • kostka grzybowa

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Podzielić na około 12 porcji usuwając kręgosłup (z kręgosłupa i żeber można ugotować rosół). Natrzeć solą i odstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny (najlepiej na noc).

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Żaroodporne naczynie z pokrywką wysmarować cienko oliwą.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Mięso kurczaka posypać pieprzem i suszonym tymiankiem. Obsmażyć partiami kawałki kurczaka z obu stron (na średnim ogniu). Zrumienione kawałki przekładać do natłuszczonego naczynia.

Na 2 łyżkach pozostałego tłuszczu (nadmiar odlać) zeszklić pokrojoną w paski cebulę. Wrzucić ząbki czosnku lekko rozgniecione wraz z oczyszczonymi i osuszonymi kurkami. Zwiększyć ogień i chwilę podsmażyć. Wlać wino - odparować. Zawartość patelni ułożyć na kurczaku, dodać gałązki tymianku. Przykryć i wstawić na 1 godzinę do piekarnika.

Po tym czasie odlać płyn do rondla, dodać kostkę grzybową i odparować do objętości około 3/4 szklanki. Dodać śmietanę mieszając kulistą trzepaczką do uzyskania gładkiego sosu. Polać kurczaka. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.

kurczak z kurkami

kurczak z kurkami

piątek, 29 kwietnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
kulinarnespotkania
2011/04/29 19:21:00
pyszne danie, a ten sosik z kurkami... mniam:)