Blog > Komentarze do wpisu
Spaghetti z Toskańskimi Kiełbaskami
Niekłopotliwe danie, które zaspakaja zapotrzebowanie na spaghetti bolognese. Jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i ... mięsa. Bardzo aromatyczne i zaskakująco świeże. Świetnie smakuje z dużą ilością listków bazylii polane oliwą z oliwek, ale można je również podać z parmezanem.
spaghetti z toskańskimi kiełbaskami
Składniki:
  • 400 g (około 10 sztuk) kiełbasek toskańskich (lub chorizo)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 bakłażan pokrojony w kostkę
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka pomidorów
  • szklanka bulionu (bardzo esencjonalnego - z 2 kostek)
  • 70 ml wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano i bazylii
  • pieprz do smaku
  • 500 g makaronu spaghetti
  • parmezan lub oliwa z oliwek do podania

Wykonanie

W dużym rondlu rozgrzać małą ilość oliwy, wrzucić pokrojoną w plasterki kiełbasę i wytopić z niej tłuszcz na wolnym ogniu. Podkręcić ogień, dodać posiekaną cebulę - mieszać do zeszklenia. Następnie, stopniowo dodawać pozostałe warzywa i czosnek cały czas mieszając (warzywa powinny być uprzednio dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym).

Gdy składniki zaczną brązowieć dodać wino i dokładnie odparować. Dodać pomidory z puszki, zioła i listki bazylii. Zalać bulionem - przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut.

W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie.

Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Polać makaron. Podawać z parmezanem lub oliwą z oliwek.

spaghetti z toskańskimi kiełbaskami

spaghetti z toskańskimi kiełbaskami

 

wtorek, 26 kwietnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/26 20:03:35
mniam! wygląda niezwykle apetycznie!
-
kulinarnespotkania
2011/04/26 20:34:42
alez smakowicie wyglada to danie:) a u mnie dzis tez makaronowo:)
-
majanaboxing
2011/04/26 22:21:46
Wspaniałe! Uwielbiam !:)
-
Gość: Kinga z kuchniaobledniezdrowa, *.adsl.inetia.pl
2011/04/27 10:59:02
A tak z dodatkim chorizo, to sos jest wyrazisty i faktycznie nie trzeba dodawać zbyt dużych ilkości mięsa, nbo mala kiełabska w zupelności wystarczy. Podobają mi się też baklażany w sosie. Pozdr. kinga