Blog > Komentarze do wpisu
Młoda Kapusta
Ten scenariusz powtarza się co roku: na straganach pojawia się młoda kapusta, kupuję i pospiesznie szukam przepisu spisanego na kolanie, który mama podała mi przez telefon kilka lat temu.  Potem, okazuje się, że dałam za dużo płynu, więc w myślach notuję by za rok pamiętać o zredukowaniu... no i oczywiście zapominam. Tak więc ten przepis piszę głównie dla siebie - o zgrozo, gdyż kapusty młodej nie lubię, i nie zmienię zdania nawet pod naciskiem grona miłośników.
młoda kapusta
Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 250 -300 ml wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 kostki bulionowe
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • łyżka octu
  • świeżo mielony pieprz
  • duży pęczek koperku
  • ewentualnie zasmażka z jednej łyżki mąki i masła (pomijam - wolę zredukować płyn)

Wykonanie

Kapustę umyć, pozbawić zewnętrznych bardzo ciemnych liści (chyba, że w sklepie już to zrobili) - niezbyt drobno poszatkować. Umieścić w garnku zalać wodą i nastawić na średni palnik.

Boczek pokroić w cienkie plastry, wytopić na wolnym ogniu. Gdy będzie już sporo tłuszczu wrzucić posiekaną cebulę i oba składniki zrumienić (zwiększając płomień). Dodać do kapusty wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Wrzucić kostki rosołowe i posiekany koperek. Gotować bez przykrycia, często mieszając, aż kapusta zmięknie. Przyprawić cukrem, octem i pieprzem. Ostrożnie wmieszać śmietanę. Jeśli płynu jest zbyt dużo dodać zasmażkę.

młoda kapusta



piątek, 13 maja 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2011/05/13 17:57:08
Młodą kapustę robię bardzo podobnie jest rewelacyjna
-
wiosenka27
2011/05/13 18:14:11
Bardzo apetyczna:)
-
basinepichcenie
2011/05/13 20:09:54
Nie jadłam jeszcze młodej kapusty, ale muszę się zaopatrzyć. Aż ślinka cieknie
-
Gość: when, *.adsl.inetia.pl
2012/08/03 22:05:40
ja polecam kapustę młodą z szczypiorkiem, koperkiem.

szatkuje kapustę, podduszam an maśle i dosłownie odrobinie wody. sól, pieprz, vegeta jak ktoś lubi. jak kapusta zmięknie dodaje cubuchy z młodej cebulki. pod koniec dodaje śmietanę i drobno posiekany koperek. hmmm

a na bloga zaprowadził mnie wujek google jak szukałam przepisu na maszkaron z serem pleśniowym i brokułami. połączenie wyborne, do sosu dodałam zwykłego startego sera bo jednak śmietana 30% z biedronki jest cienka jak sik pająka i musiałam jakoś zagęszczać. także twoje zdjęcia najbardziej mnie ujęły i makaron kokardki:D

pozdrawiam i ide dalej przeglądać bloga:) pozdrawiam sSYLWIA.