Blog > Komentarze do wpisu
Pomidory Faszerowane na Zimno
Lekkie a jednocześnie sycące danie, idealne na letni obiad. Bardzo mi posmakowało to połączenie, dlatego mam zamiar je powtórzyć. Następnym razem nie będę faszerować pomidorów (ich skóra mi przeszkadza) a przyrządzę sałatkę. Przepis z książki "Sałatki".
pomidory Faszerowane na Zimno 
Składniki:
  • 4 spore, jędrne pomidory
  • pół zielonego ogórka
  • 3 jajka
  • pół pęczka grubego szczypiorku
  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 spora łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie

Potrawę należy przygotować na krótko, przed podaniem, w innym przypadku zawilgotnieje.

Ogórka obrać, drobno pokroić, zasypać solą - odstawić.

Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno posiekać.

Z tuńczyka odlać olej.

Bazylię i szczypior posiekać.

Z pomidorów odkroić "czapeczki", łyżką wydrążyć farsz i umieścić go na sicie by odsączyć nadmiar soku. W łupinach umieścić zwinięte w kulki ręczniki papierowe.

W misce wymieszać tuńczyka, jajka, zioła, odciśniętego ogórka i posiekany, odsączony miąsz pomidora. Przyprawić pieprzem, solą i łyżką majonezu. Napełnić wydrążone pomidory.

pomidory Faszerowane na Zimno

pomidory Faszerowane na Zimno

środa, 18 maja 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/19 12:26:58
Wygląda super, a że lubię tuńczyka, to na pewno skorzystam niedługo z przepisu! Pozdrawiam!
-
Gość: basia, *.dynamic.chello.pl
2011/05/19 20:42:10
Bardzo efektownie wygląda podam jutro na kolację, przychodzą goście gramy w karty. Szkoda, że trzeba przygotować krótko przed podaniem , lubię mieć potrawy wcześniej przygotowane.