Blog > Komentarze do wpisu
Wredny Kurczak ze Śliwkami
Zaintrygował mnie ten przepis; głównie ze względu na tytuł - w szczególności w kontekście autora. Z tego też powodu, właśnie tym daniem postanowiłam rozpocząć swoją przygodę z książką Magdy Gessler. Potrawa znakomita, aromatyczna i doskonale zbilansowana. Co do samej książki... bardzo mi się podoba, pomimo lakonicznych i niekompletnych przepisów oraz sporadycznych zdjęć. Chętnie wypróbuję też inne, równie inspirujące przepisy.
wredny kurczak
Składniki:
  • 1 cały kurczak lub 4 uda
  • po pół łyżeczki cynamonu, kuminu i kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 10 g drobno posiekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek kolendry
  • po 250 ml bulionu wołowego i drobiowego
  • sól, pieprz
  • 12 suszonych śliwek
  • 12 suszonych moreli  

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 kawałków, natrzeć solą i posypać pieprzem. W miseczce wymieszać cynamon, kumin, kurkumę z roztopionym masłem i oliwą. Posmarować kurczaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć i odstawić na minimum godzinę.

Imbir, połowę kolendry i czosnek drobno posiekać posypać kurczaka, podlać bulionami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na około 50 minut (przepis nakazuje przykrycie jednak gdy po 30 minutach nic się nie działo - odkryłam kurczaka i włączyłam termoobieg. Piekłam łącznie godzinę i 5 minut). Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać śliwki i morele. Po upieczeniu zlać płyn do rondla, zebrać tłuszcz, zredukować do około 3/4 szklanki. Polać kurczaka i posypać pozostałą kolędrą.

wredny kurczak

wredny kurczak



piątek, 20 maja 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , 91.210.242.*
2011/05/20 14:54:57
mniam a tu jeszcze godzina w pracy
-
majanaboxing
2011/05/20 21:42:07
Wredny czy nie ,ale wygląda pysznie :)