Blog > Komentarze do wpisu
Lasagne z Warzywami
... no dobrze, lepiej smakuje niż wygląda... Zdecydowanie preferujemy wilgotne lasagne i ta taka jest. Płaty makaronu przełożone są farszem z cukinii i pomidorów, szpinakiem oraz pieczarkami, co niestety negatywnie wpływa na stronę wizualną dania. Jak przystało na Lasagne jest czaso- i praco-chłonna. Pierwotnie miała to być lasagne z bakłażanem, na którą mam od dawna wybrany przepis. Tyle, że po raz trzeci gdy się za nią zabieram, na straganie brakuje bakłażanów.
lasagne z warzywami
Składniki na formę o wymiarach 22x30 cm:
  • 500 g makaronu lasagne
  • masło do formy
  • 50 g tartego parmezanu

Warstwa szpinakowa

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

Warstwa cukiniowo - pomidorowa

  • 4 ząbki czosnku
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cukinie
  • 100 ml białego pół-wytrawnego wina
  • kostka rosołu cielęcego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • pół pęczka listków oregano
  • pół pęczka bazylii
  • słodka papryka, pieprz, sól do smaku

Warstwa pieczarkowa

  • 12 sporych pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • 3 łyżki masła

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • mleko (około 500 ml)
  • sól, cukier, otarta gałka muszkatołowa, sok z cytryny

Wykonanie

W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Zmniejszyć ogień, posolić i dusić około 30 minut (aż wchłoną cały płyn). Doprawić pieprzem.

 

Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wilgoci. Na rozgrzanym maśle krótko przesmażyć czosnek, dodać szpinak i ciągle mieszając podgrzać. Gdy większość wody odparuje, przyprawić solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Odstawić.

 

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyć czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyć, zalać winem - odparować. Dodać pomidory, kostkę rosołową, zioła i przyprawy. Gotować kilka minut na koniec dodając koncentrat pomidorowy.

 

 Masło podgrzać w rondlu, dodać mąkę i stale mieszając zrobić jasną zasmażkę. Nadal mieszając najlepiej kulistą trzepaczką wlewać powoli mleko, aż sos osiągnie konsystencję śmietany. Dodać sól, cukier, gałkę muszkatołową (lubię dużo) i sok z cytryny. Odstawić.

 

Dno formy posmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę cukinii, posypać parmezanem. Ułożyć płaty makaronu - mocno je dociskając; posmarować je beszamelem, wyłożyć pół farszu szpinakowego, parmezan, nakryć drugą warstwą makaronu. Wyłożyć na niego beszamel i pół pieczarek. Na trzeciej warstwie lasagne ułożyć farsz cukiniowo- pomidorowy. Czynność powtórzyć z kolejnymi warstwami do wyczerpania farszu (u mnie były to 3 warstwy cukiniowe, 2 pieczarkowe i 2 szpinakowe - zużyłam 500 g makaronu)

Piec około 40 minut w temp 180oC (sprawdzić widelcem czy makaron jest odpowiednio miękki).

lasagne z warzywami

środa, 27 lipca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/07/27 15:31:20
Moja też zawsze gorzej wygląda niż smakuje ale w porównaniu z Twoją to nie miałabym co pokazać:)
-
majanaboxing
2011/07/27 17:00:00
Jak dla mnie wygląda świetnie, bardzo apetyczna :)
Pozdrawiam.
-
trzcinowisko
2011/07/27 17:17:20
Cudna!!! chrup!!!
-
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/07/27 21:35:24
wygląda bardzo dobrze :) a smakuje na pewno wyśmienicie :)