Blog > Komentarze do wpisu
Sznycle Cielęce z Szynką i Szałwią
U mnie małe "sznycelki". Małe ale pyszne... pewnie dlatego, że szynka okazała się niezwykle smaczna a było jej sporo w stosunku do reszty składników w związku z czym nadała charakter całemu daniu. Co do samego mięsa - kruche i delikatne, a sos intensywny. Przepis z "Kulinarnej Toskani".
sznyle cielęce z szynką i szałwią
Składniki:
  • 6 cienkich sznycli cielęcych
  • 6 plastrów surowej szynki włoskiej
  • 6-12 listków szałwii
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 3/4 szklanki bulionu cielęcego

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdym sznyclu ułożyć listek lub 2 szałwi, przykryć szynką i spiąć wykałaczką.

Obsypać z obu stron pieprzem i mąką (raczej nie solić, gdyż szynka sama w sobie jest słona).

Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso, przełożyć na talerz, nakryć miską. Na patelnię wlać wino i zeskrobać przysmażone kawałki mięsa. Dodać bulion - odparować. Gotowym sosem polać mięso. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

sznycle cielęce z szynką i szałwią

sznycle cielęce z szynką i szałwią

 

 

niedziela, 17 lipca 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/07/17 23:18:25
Apetycznie wyglądają! :)) Musza ładnie pachnieć:)