Blog > Komentarze do wpisu
Fusilli po Prowansalsku
Makaron z boczkiem, cebulą, ziołami i oliwkami. Szybkie, danie śródziemnomorskie dla miłośników Carbonary (i jej modyfikacji). Wspaniale smakuje z dodatkiem świeżego oregano. Przepis znalazłam (i nieco pozmieniałam) w książce Pascala "Po prostu mi to ugotuj".
fusilli po prowansalsku
Składniki
  • 300 g makaronu fusilli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 20 małych pieczarek z zalewy naturalnej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, oregano, tymianek)

Wykonanie

Makaron ugotować z odrobiną oliwy i solą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, zrumienić na nich rozdrobniony boczek a następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany drobno czosnek, kapary i oliwki oraz przepołowione pieczarki. Krótko przesmażyć.

Dodać śmietanę, zioła i przyprawy, pomieszać.

2 łyżki wazowe wody z pod makaronu wlać do sosu. Makaron odcedzić na sicie, wrzucić do sosu i energicznie potrząsnąć rondlem. Przełożyć na talerze dekorując ziołami.

fusilli po prowansalsku

fusilli po prowansalsku

 

wtorek, 06 września 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Gosia, *.222.224-244.eturbo.pl
2011/09/06 20:57:20
Wygląda to przepięknie! Mnie skusiły te czarne oliwki. Uwielbiam je:-)
-
majanaboxing
2011/09/06 21:24:23
Pysznie , oj jak pysznie! :)
-
gosiab_3
2011/09/08 07:49:46
super!!! lubie takie danka :)
-
2011/09/09 19:19:54
Uwielbiam makaron pod każdą postacią:)