Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś Pieczony w Cieście Francuskim z Sosem Szpinakowym
Genialny przepis na łososia. Delikatne i kruche mięso z ryby w śmietanowym sosie z dodatkiem liści świeżego szpinaku. Jedna z najlepiej przyrządzonych ryb jakie jadłam. Przepis na łososia pochodzi z książki Pascala "Po prostu gotuj 2", natomiast sos z "Kuchni Skandynawskiej".
łosoś pieczony w cieście francuskim
Składniki
  • jeden duży płat ciasta francuskiego 275 g (najlepiej z lady chłodniczej)
  • filet z łososia bez skóry i ości około 600 g
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • nieduża garść świeżych ziół (estragon, koperek, mięta, tymianek)
  • sól, pieprz

Na sos

  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie garście liści szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g gęstej śmietany 36%

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC..

Płat ciasta rozłożyć na blacie (jeśli mamy do czynienia z mrożonym ciastem w małych płatach należy złożyć 3 płaty razem, smarując każdy masłem i rozwałkować na prostokąt o długości łososia plus 6 cm). Posmarować roztopionym masłem.

Na cieście położyć filet łososia. Posolić, posypać pieprzem obłożyć ziołami. Szczelnie otoczyć rybę ciastem (tworząc paczkę). Docisnąć łączenia. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować z wierzchu masłem i ponacinać nożem.

Piec około 30 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

W rondlu roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażyć. Wrzucić szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Posolić posypać pieprzem i świeżo utartą gałką muszkatołową. Dodać śmietanę i rozmieszać na niezbyt gwałtownym ogniu (by się nie rozwarstwił należy mieszać kulistą trzepaczką).

Gotową rybę chwilę przestudzić, pokroić w plastry. Podawać na szpinakowym sosie.

łosoś pieczony w cieście francuskim

łosoś pieczony w cieście francuskim

piątek, 16 września 2011, feeriasmakow

Komentarze
2011/09/16 22:27:08
ale pyszności goszczą dzisiaj na Twoim stole :) łosoś, szpinak to chyba to na co mam teraz ochotę :)
-
2011/09/16 23:01:49
łosoś i szpinak - coś pięknego :)
-
2011/09/17 09:03:36
Łosoś, jak dla mnie to król ryb. Kocham tego jegomościa za smak, zapach, kolor. Wspaniała ryba. Twój przepis w cieście francuskim mnie niesamowicie ucieszył. Tak proste, a tak efektywne i pyszne na 100 %. Coś wspaniałego...i ten sos... Pycha:-)
-
2011/09/17 11:59:37
bardzo elegancko to wyglada i na pewno nieziemsko pyszne musialo byc :)
-
2011/09/18 07:59:55
O ile łosoś wędzony mi nie smakuje to takiego zjadłabym chetnie. Świetny pomysł z tym ciastem francuskim, a ten sos szpinakowy to taka kropka nad "i":)