Blog > Komentarze do wpisu
Jamajski Kurczak
Słodko- kwaśne danie, dość pikantne i niezwykle aromatyczne. Wspaniale komponuje się z białym ryżem. W zależności od upodobań, można zrobić je w wersji łagodnej lub, tak jak ja, w pikantnej. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu i nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego polecam nowicjuszom.
jamajski kurczak
Składniki:
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka ananasa (może być rozdrobniony)
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • mały słoik marynowanych kolb kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sambal oelek (można dać 1 ostrą papryczkę wraz z pestkami, lub pominąć)
  • 1 łyżka octu (dałam ryżowy)
  • ciemny sos sojowy (około 1/2 szkalnki)
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka ciemnego cukru

Wykonanie

Kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić, posypać pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w pióra cebulę i plasterki czosnku.

Paprykę obrać ze skórki, pokroić w romby - dodać do mięsa.

Ananasa odsączyć (zachowując 3/4 szklanki soku). Kolby kukurydzy pokroić na 3 części - każdą, dodać wraz z ananasem do sosu. Smażyć, aż warzywa zmiękną.

Dodać sambal oelek, sos sojowy, ocet cukier i koncentrat pomidorowy oraz sok ananasowy. Gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawić. Podawać z ryżem.

jamajski kurczak

czwartek, 06 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/06 14:26:38
smakowity ten kurczak .... muszę poszukać takich mini kolb kukurydzy u siebie:)
-
Gość: Escapade Gourmande, *.rev.sfr.net
2011/10/06 16:45:52
Dziękuję za przepis! Bardzo chętnie wypróbuję :) P.S. Jakie kochane są te małe kolby kukurydzy :)
-
majanaboxing
2011/10/06 17:07:29
Super wygląda, a te małe kolbki są urocze :)
-
dusiowaa
2011/10/06 17:34:20
lubię takie kolorowe dania
-
Gość: monikucha, 170.148.198.*
2011/10/06 18:05:35
Jakie sloneczne danie, chetnie bym je zdala na Jamajce:)