Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak ze Śliwkami
Gulasz ze śliwkami, kurczakiem i boczkiem. Bardzo smaczny dodatek do tłuczonych ziemniaków lub ryżu. Czerwone wino i powidła nadają mu nieco ciężki, słodki charakter, przy czym samo mięso pozostaje miękkie i delikatne. Przepis z miesięcznika "Kuchnia".

kurczak ze śliwkami

Składniki:
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • plaster tłustego boczku (około 200 g)
  • 200 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina (moje było półsłodkie, dlatego dodałam łyżkę octu winnego, a cukier pominęłam)
  • łyżeczka cukru
  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 3/4 szklanki rosołu (z 1 kostki bulionu drobiowego lub cielęcego)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

 

Boczek posiekać, wytopić na wolnym ogniu. Zwiększyć ogień do maksymalnego, zezłocić boczek, po czym dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, cebulę i czosnek. Smażyć około 5 minut, aż powstały płyn odparuje i mięso zacznie się rumienić. Wrzucić odpestkowane śliwki, chwilę podsmażyć.

Dodać wino - odparować. Następnie wlać bulion, dodać cukier i powidła. Gotować około 20-30 minut. Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.

kurczak ze śliwkami
piątek, 14 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
piegusek1976
2011/10/14 21:00:24
ależ smakowity przepis, piękne zdjęcia :) pozdrawiam
-
majanaboxing
2011/10/14 21:24:54
No bardzo pysznie wygląda ten kurczaczek. Nie jadłam jeszcze w takim połączeniu.
Pozdrowienia:)
-
Gość: Alizea-consapore, *.ip106.fastwebnet.it
2011/10/14 21:36:41
Schab ze sliwkami probowalam,poledwice tez ale kurczaka jeszcze nie.Pozywne danie-w sam raz na jesienne chlody.
-
tu-tusia
2011/10/14 23:38:07
Baaardzo apetyczne!
-
bernadeta75
2011/10/15 00:27:17
bardzo lubie takie połączenie. do tej pory robiłam tylko pałki w cygańskim sosie z powideł i bardzo nam smakowały.
-
2011/10/16 19:24:00
smakowicie wyglada, aczkolwiek ja nie przepadam za połączeniem mięsa i owoców ... pewnie kiedys smak mi sie odmieni:)