Blog > Komentarze do wpisu
Młode Kurczę z Rodzynkami
Genialne danie. Pieczone połówki młodego kurczaka, podane na rukoli z grzankami i rodzynkami. Dopełnieniem całości są aromatyczne piniole i wspaniały sos. Przepis Nigelli, w którym żaden składnik nie znalazł się przez przypadek.
młode kurcze
Składniki:
  • 1 młody kurczak
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki białego wina
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • 2-3 kromki chleba na zakwasie
  • łyżka masła masła
  • 2 łyżki pinioli
  • rukola do podania

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Posolić, posypać pieprzem i papryką, spryskać oliwą. Ułożyć w brytfannie (rozcięciem do dołu) z gałązkami tymianku i czosnkiem. Wsatwić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC. Piec około 45 minut.

Rodzynki namoczyć w winie. Zagotować, odstawić na około 10 minut.

Na suchej patelni uprażyć piniole, przełożyć do miseczki. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w kostkę chleb i smażyć na wolnym ogniu aż zbrązowieje.

Do rodzynek dodać musztardę, ocet, sól i oliwę, rozmieszać.

Wyjąć kurczaka z piekarnika, sok zlać do rondla z rodzynkami. Połówki kurczaka ułożyć na rukoli, obsypać grzankami, piniolami i rodzynkami. polać sosem.

młode kurcze

młode kurcze

piątek, 28 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/29 16:42:51
Genialnie wygląda! :))
-
2011/10/30 20:04:38
Rodzynki i mieso to nie moje smaki niestety ...ale gdybym je pominęła to wyszoby cudowne danie:)