Blog > Komentarze do wpisu
Rurki z Kurkami i Szpinakiem
Makaron z kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przyznam szczerze, że nie znam potrawy z kurkami i śmietaną, która by mi nie smakowała. Ta, do wyjątków nie należy. Szpinak i suszone pomidory idealnie się w nią wkomponowują się a płatki parmezanu dopełniają całość.
rurki z kurkami
Składniki:
  • 300 g makaronu rurki
  • spora garść kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy
  • około 100 g świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz do smaku
  • płatki parmezanu do podania

Wykonanie

Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać masło a gdy się roztopi - cebulę. Smażyć, aż się zeszkli, dodać posiekany czosnek i oczyszczone kurki. Smażyć kilka minut, aż kurki zaczną brązowieć. Posolić, posypać pieprzem.

Szpinak opłukać, dodać do rondla a gdy zwiędnie dodać pokrojone w paski pomidory i śmietanę- rozmieszać. Dodać odcedzony makaron i łyżkę wazową wody z jego gotowania. Podawać posypane płatkami parmezanu.

rurki z kurkami
piątek, 21 października 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/21 22:14:21
Wcale sie nie dziwię,ze tak smakuje. Wygląda przepysznie :)
-
2011/10/24 15:40:33
Cudowny obiad:) jak marzenie:)
-
bigosstud
2012/02/11 13:21:51
To kolejna potrawa, którą wypróbowałam i która na zawsze wejdzie do naszego menu :-). Dziękujemy za przepyszny przepis!