Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona Papryka z Serem Halloumi
Strąki czerwonej papryki pieczone z wyjątkowym serem i nasionami pini. Bardzo aromatyczna potrawa, głównie dzięki świeżym ziołom i skórce cytrynowej. Osobiście uważam, że jest to danie, w którym trzeba się rozsmakować (w pierwszym momencie nie byłam zachwycona, lecz po chwili wędrowałam po dokładkę). Przepis z "Kuchni Grackiej".
pieczona papryka z halloumi
Składniki:
  • 5-6 małych strąków jędrnej czerwonej papryki
  • 250 g sera Halloumi
  • 12 listków mięty
  • skórka z całej i sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki nasion pini
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Blachę wysmarować oliwą z oliwek.

Papryki umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki. Skórkę spryskać oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce.

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Połowę wsypać do strąków.

Ser Halloumi cienko pokroić poukładać w paprykach. Posypać pozostałym czosnkiem.

Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce posypać ser. Umieścić po jednym listku mięty i kilka listków tymianku w każdej papryce. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Na koniec posypać nasionami pini.

Piec 30 minut (można zmniejszyć temperaturę i włączyć termoobieg jeśli w paprykach nadmiernie zgromadzi się sok). Upieczone posolić, oprószyć pieprzem.

pieczona papryka z halloumi

pieczona papryka z halloumi

pieczona papryka z halloumi

piątek, 18 listopada 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/11/18 22:09:33
Przepysznie wygląda, narobiłaś mi apetytu:)
-
Gość: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/11/19 09:28:03
Idealny pomysl na pyszna, bezmiesna kolacje!
-
2011/11/19 11:58:15
wygladają tak, ze zatęskniłam za latem:)
-
Gość: Surrey, *.6-3.cable.virginmedia.com
2012/04/19 20:57:24
Zrobilam! Wyszlo bardzo dobre! Nie dalam tylko miety bo nie lubie. Nie wiem czy ser Haloumi jest tak latwo dostepny w Polsce, ja kupuje w brytyjskim TESCO. To owczo-kozi ser z Cypru, specjalnie do smazenia, pieczenia i grillowania.