Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie Bazyliowe
Śledzie w aromatycznej marynacie, z ziołami, czosnkiem i cytryną. Świetna alternatywa dla miłośników śledzi w oleju. Najlepiej przygotować je z 24 godzinnym wyprzedzeniem, by smaki odpowiednio się wymieszały. Przepis z książki " Śledzie".
śledzie bazyliowe
Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • garść listków bazylii
  • mała główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 ostra papryczka (świeża lub suszona)
  • olej lub oliwa (dałam pół na pół)

Wykonanie

Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Skropić nim śledzie i pozostawić na 30 minut.

Zmiażdżyć ząbki czosnku, pokroić pozostałą cytrynę w półplasterki.

Posiekać papryczkę, usuwając pestki.

Pokroić śledzie w kawałki. Układać z słoju warstwami: śledzie, bazylię, papryczki, czosnek i cytrynę. Na koniec zalać oliwą i posypać skórką cytryny.

Wstawić do lodówki na 24 godziny.

śledzie bazyliowe

śledzie bazyliowe

środa, 23 listopada 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
kasandraa6
2011/11/23 20:48:19
jakie pyszne
-
majanaboxing
2011/11/23 21:14:10
Pieknie sfotografowane śledziki :)
-
2011/11/24 18:18:09
ale czy te filety to mają być matiasy, czy śledzie octowe? Przepysznie wyglądają takie śledzie i podejrzewam, ze sama bym taki słój zjadła:)
-
feeriasmakow
2011/11/24 19:40:00
Myślę że matiasy (przepis tego nie precyzuje) ja w każdym razie dałam ulubione wymoczki (Lisnera)
-
Gość: bernadeta75, *.adsl.inetia.pl
2011/12/31 14:23:10
śledziki właśnie się macerują w lodówce, ciekawa jestem ich smaku. piękne zdjęcie. Szczęsliwego Nowego Roku.