Blog > Komentarze do wpisu
Zielone Curry z Czarnuszką
Pyszne azjatyckie curry z zielonym groszkiem i kurczakiem, a co najważniejsze z czarnuszką (czarnym sezamem) którą wprost ubóstwiam. W jednym z komentarzy do ostatniego wpisu Kwiatowa Dama napisała mi o tym daniu. Tak bardzo mnie zaintrygowała, że nie zwlekałam długo. Potrawa nie jest kłopotliwa i daje duże pole do popisu w kwestii doboru przypraw. Polecam i dziękuję za przepis.
zielone curry z czarnuszką
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki słodkiego zielonego groszku 
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki zielonej pasty curry

Dodatkowo (można pominąć, lecz uwilbiam te składniki w curry)

  • ząbek czosnku
  • ostra zielona papryczka
  • odrobina startego imbiru
  • listek limety kadafi
  • łyżeczka tartej trawy cytrynowej
  • sok i skórka otarta z połowy limonki
  • ryż i kolendra do podania

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w długie paski; podsmażyć na oleju do lekkiego zbrązowienia. Dodać posiekany czosnek, papryczkę, utarty imbir wraz z trawą cytrynową - pomieszać. Dodać pastę curry - wymieszać.

Zalać wodą wrzucić groszek i czarnuszkę po czym zalać mleczkiem kokosowym. Gotować około 20 minut, aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Doprawić sokiem i otartą skórką z limonki.

Podawać z ryżem i listkami kolendry.

zielone curry z czarnuszką

zielone curry z czarnuszką

poniedziałek, 07 listopada 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
diablica66
2011/11/07 22:16:13
Bardzo lubię dodatek czarnuszki w daniach - fajnie, że mi przypomniałaś o jej istnieniu, bo trochę zapomniałam o jej istnieniu. Czarnuszka to nie to samo co czarny sezam - kształt ziarenek mają bardzo podobny, ale, jak się dobrze im przyjrzeć, trochę się jednak różnią od siebie wyglądem i przede wszystkim smakiem. Aż poszłam do kuchni, do mojej szafki z przyprawami, żeby się upewnić.

Fajne naczynia - mam słabość do zielonego koloru w kuchni.
-
feeriasmakow
2011/11/07 22:27:25
Diablica
Czarny sezam kupiłam w Azji, czarnuszkę na Allegro. Wysypałam ziarna jednego i drugiego na dłoń i nie znalazłam różnicy, zapach też podobny, nie porównałam jednak smaku... więc też idę do kuchni :)
-
diablica66
2011/11/07 23:08:42
To jeszcze rozgryź każde z ziarenek - na pewno poczujesz różnicę w smaku. Czarny sezam ma typowo sezamowy smak, natomiast czarnuszka ostrzejszy, bardziej wyrazisty, jak dla mnie charakterystyczny. Ziarenka czarnuszki są też zdecydowanie ciemniejsze - wyraźnie czarne i nieco mniejsze, natomiast czarny sezam ma nieco jaśniejszy kolor, raczej grafitowy - przynajmniej między ziarenkami, które mam w domu, takie dostrzegłam różnice.
-
feeriasmakow
2011/11/07 23:18:41
Uświadomiłaś mi, że przywieziona przeze mnie przyprawa to najprawdopodobniej też czarnuszka, a czarnego sezamu chyba nie posiadam. Ziarna które mam są niemal identyczne (jedne nieco bardziej zwietrzałe). Widziałam w sklepie z dodatkami do Sushi przyprawę nazwaną "Czarny sezam", przy najbliższej okazji ją kupię i przeprowadzę wnikliwą analizę porównawczą wszystkich 3.
-
majanaboxing
2011/11/07 23:32:13
Pieknie zielono :) Cudownie! Czarnuszkę dodawałam do chleba, cudnie smakuje taki świeżutki chleb z czarnuszką.
Pozdrawiam:)
-
diablica66
2011/11/07 23:35:29
Czarny sezam można właśnie kupić w sklepach azjatyckich, Kuchniach Świata i tam, gdzie są dostępne dodatki do sushi.
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/08 08:16:35
Uwielbiam takie dania! A czarnuszka faktycznie ma specyficzny smak. Nie wszystkim on odpowiada, ja jednak bardzo go lubie. Naczynia przesliczne, curry wyglada w nich naprawde efektownie.
-
Gość: kwiatowadama, 155.158.53.*
2011/11/08 13:27:32
Nieskromnie (tak naprawdę dumna mnie wręcz rozpiera!) napiszę, że bardzo się cieszę z wykorzystanego przepisu. Co prawda moje curry było soczyście zółte, ale wierzę, że w takiej kombinacji także jest wyśmienite. Niemniej jednak polecam eksperymentalnie sprawdzić tą skromniejszą wersję, bo własnie w tym tkwi cały sekret tego dania ;) Miłego dnia.
-
feeriasmakow
2011/11/08 21:27:36
Kwiatowa Damo.
Jeszcze raz dziękuję za przepis. Zgadzam się z tobą... i następnym razem zrobię w wersji bez tych wszystkich dodatków za to z proszkiem curry. Myślę, że w tej wersji smak czarnuszki będzie bardziej wyeksponowany. Zrobione przeze mnie curry zawdzięcza swój zielony kolor, paście curry o tej właśnie barwie. Wszystkie dodatkowe składniki zawarte są w owej pasty więc jedynie wzmacniają niektóre nuty. Dzięki nim Curry wyszło bardzo bogate w smaku co niewątpliwie też jest dużą zaletą.
-
2011/11/10 12:55:14
dałabym się pokroić za takie danie ....a za taki talerz i miseczkę pokroiłabym się raz jeszcze:)