Blog > Komentarze do wpisu
Kurczakowo - Limetowe Curry Nonya
Świeże, aromatyczne curry z kurczakiem i limonkami. Boskie. Po ciężkim: grzybowo - kapuścianym klimacie ostatnich dni - była to idealna odmiana. Kilkakrotnie wędrowaliśmy z talerzami po dokładkę. Przepis z Wielkiej Księgi Kuchni Azjatyckiej.
kurczakowo - limonkowe curry
Składniki:
  • 3 łyżki oleju
  • 800 g mięsa z kurczaka bez kości (piersi lub podudzi)
  • 3 limonki
  • 5 listków limety
  • sól
  • łyżka sosu rybnego
  • mleko kokosowe 300 - 400 ml
  • listki kolendry

Pasta Curry

  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryczki chilli
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 łyżki galgantu
  • 3 listki limety
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

 Wykonanie

W pojemniku blendera umieścić odrobinę rozdrobniony czosnek, cebulę, papryczki chilli (bez pestek, chyba, że danie ma być bardzo pikantne), pokrojoną białą część trawy cytrynowej, kurkumę i plasterki galgantu. Dodać pokruszone listki limety - zmiksować na gładką pastę (ze względu na specyfikę składników to może chwilę potrwać).

W rondlu rozgrzać olej, na niewielkim ogniu podsmażyć pastę około 10 minut (na dużym ogniu przyprawy zgorzknieją).

Kurczaka umyć osuszyć, pokroić na kawałki - posolić. Wrzucić do pasty curry i dokładnie wymieszać by pasta dokładnie pokryła mięso. 2 limonki przepołowić, listki limety pokruszyć, dodać do mięsa. Zalać mlekiem kokosowym dodać sos rybny i gotować na wolnym ogniu 30 - 45 minut (aż mięso będzie gotowe).

Podawać z ryżem plasterkami limonki i listkami  kolendry.

kurczakowo - limonkowe curry

kurczakowo - limonkowe curry

środa, 28 grudnia 2011, feeriasmakow
Tagi: curry limonki

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/12/28 06:40:40
Pieknie skomponowane, zapowiada się bardzo smacznie i orzeźwiająco.
-
karmel-itka
2011/12/28 08:46:23
bardzo orzeźwiające i słoneczne danie ;]
-
Gość: kachna, 109.255.74.*
2011/12/28 18:21:37
dziękuje :)))
pozdrawiam