Blog > Komentarze do wpisu
Orecchiette z Sosem z Pieczonych Pomidorków
Makaron z serem ricotta i sosem z pieczonych pomidorów. Przepyszny. Jedyną jego wadą jest temperatura. Duża ilość sera ricotta skazuje danie na bycie chłodnym, co niektórym może przeszkadzać. Nam bardzo smakowało.
orecchiette z pomidorami
Składniki
  • 500 g pomidorków cherry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek najlepiej w sprayu
  • pęczek bazylii
  • opakowanie (250 g) ricotty
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 400 g makaronu

Wykonanie

Pomidorki wkładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy solą, cukrem i spryskujemy oliwą. Dodajemy kilka listków bazylii i wstawiamy na wysoką półkę piekarnika nagrzanego do temp. 200oC (z termoobiegiem) na 15 minut. Przestudzone przecieramy (najlepiej specjalnym urządzeniem do sporządzania przecieru pomidorowego, ostatecznie przez sito z dużymi otworami). Zagrzać w rondlu.

 Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 W misce umieszczamy ricottę, parmezan, miękkie masło, posiekane listki bazylii (kilka zostawiamy do dekoracji) oraz sól i pieprz. Dodajemy 4 łyżki gorącego przecieru i ucieramy.

Makaron mieszamy z pastą serową, polewamy przecierem i przybieramy bazylią.

orecchiette z pomidorami

sobota, 31 grudnia 2011, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/12/31 10:33:45
Tak apetycznie prezentujesz dania,że ślinka cieknie :)
KOlejna pyszna propozycja !:)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym RokU!:)
-
Gość: bernadeta75, *.adsl.inetia.pl
2011/12/31 14:21:22
piekne apetycznie danie. wow.
-
2012/01/01 11:46:13
Cudowny kształt ma ten makaron ...a ile sosu może się schować w tych zagłębieniach:) mniam:)
Szczęśliwego Nowego Roku:)
-
flusso
2012/01/01 17:00:32
Ależ to cudownie wygląda! Dosiego Roku!