Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Faszerowany Ricottą
Pieczone piersi z kurczaka z nadzieniem na bazie ricotty, rukoli, pieczonej papryki i pinioli. Niezwykłe, bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. Mięso jest soczyste i delikatne - znakomicie komponuje się z wyrazistym farszem.
pierś faszerowana ricottą
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka (mogą być ze skórą)
  • opakowanie serka Ricotta (250 g)
  • szklanka posiekanej rukoli
  • 1 mała czerwona papryka (lub pół dużej)
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki pinioli
  • sól, pieprz
  • masło i oliwa z oliwek

Wykonanie

Paprykę (skropioną oliwą) upiec w temperaturze 200oC do zbrązowienia. Przestudzić, obrać i drobno posiekać.

Piniole uprażyć na suchej patelni lub na górnej półce piekarnika.

W misce umieścić ricottę, posiekaną rukolę, parmezan i paprykę. Dodać piniole, sól i pieprz. Wymieszać.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, jeśli nie mają skóry zrobić kieszeń od spodu każdej z nich (tuż przy przyczepie polędwiczki wykonać płaskie nacięcie, uważając by nie przeciąć piersi do końca). W tak powstała kieszeń nałożyć 2 łyżki farszu szczelnie zamknąć polędwiczką. Obwiązać nitką lub sznurkiem. Jeśli natomiast mają skórę - farsz umieścić pod nią.

Ułożyć na natłuszczonej blaszce, na każdej piersi położyć plaster masła. Piec 25-35 minut do zbrązowienia skórki.

kurczak faszerowany ricotta

kurczak faszerowany ricotta

wtorek, 10 stycznia 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/01/10 06:46:57
Smakowicie wygląda. Pyszne nadzienie :)
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/10 10:09:23
Zdecydowanie moje smaki! I wyglada przepieknie!
-
yobada
2012/01/10 10:18:07
Tak, to nadzienie bardzo do mnie przemawia. Lubię takie faszerowane kurczaki ;)
-
Gość: kachna, 109.255.74.*
2012/01/10 17:19:56
pięknie wygląda... bardzo lubię kurczaka nadziewanego
wspaniałe zdjęcia :)
pozdrawiam
-
Gość: kulinarne-smaki.blogspot.com, *.saite.com.pl
2012/01/10 17:39:51
Musi zdecydowanie niesamowicie smakować