Blog > Komentarze do wpisu
Kebaby Drobiowe
Pieczone kotleciki na patyczkach. Bardzo aromatyczne - choć to tylko mięso drobiowe. Idealnie pasują do nich wszelkie dipy na bazie kwaśnej śmietany i ziół (mięty, bazylii lub kolendry). Równie dobrze można je podać w wąskiej bułce jak i na sałace. Zalecam jednak sporo sosu, gdyż mięso samo w sobie jest raczej suche.
kebab drobiowy
Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 żółtko
  • 1 szalotka lub pół cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • spora szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu, tymianku, mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie

Mięso mielone wymieszać z przyprawami i posiekaną kolendrą. Dodać żółtko, posiekany czosnek i cebulę. Dokładnie pomieszać. Zwilżoną dłonią uformować rulony. Nadziać je na patyczki do szaszłyków. Umieścić na 30 minut w lodówce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC (opcja grill).

Kebaby ułożyć na kratce brytfanny z rusztem. Wstawić na wysoką półkę. Piec 20 minut.

kebab drobiowy

kebab drobiowy

czwartek, 09 lutego 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2012/02/09 08:08:29
bardzo smakowite zdjęcia.
a kebaby? wspaniale wyglądają.
na pewno pyszne!
-
majanaboxing
2012/02/09 09:16:30
O cudne! Chyba podkradnę Ci pomysł :))
Pozdrowienia!
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/09 09:54:13
Bardzo apetycznie wyglądają!
-
shinju
2012/02/09 12:52:20
Jak do tej pory nie robiłam kebabów z mielonego mięsa drobiowego. Chyba muszę to nadrobić, bo Twoje wyglądają niezwykle apetycznie.
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2012/02/09 13:31:19
Wygladaja bardzo apetycznie! Lubie takie dobrze przyprawione miesne smakolyki.
-
2012/02/09 14:36:22
Fajnie się prezentują na tych patyczkach:)