Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Pieczony w Pomarańczach
Pieczony kurczak przesycony aromatem pomarańczy. Doskonale kruchy i wilgotny, pyszny (ostatnio mam wrażenie, że każdy kolejny kurczak wychodzi mi smaczniejszy od poprzedniego). Zainspirowała mnie Majana i Asia z Kwestii Smaku.
kurczak w pomarańczach
Składniki:
  • 4 pałki  kurczaka
  • 2 uda lub ćwiartki kurczaka 
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki whiskey
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • kawałek startego na tarce imbiru 
  • 1 duży ząbek czosnku starty na tarce
  • 2 szalotki starte na tarce
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki dżemu z pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • sól

Wykonanie

Kurczaka umyć, osuszyć, posolić.

W miseczce wymieszać startą cebulę, czosnek, skórkę z pomarańczy i imbir z płynnymi składnikami (syropem klonowym, whiskey, octem). Na koniec dodać dżem i dokładnie wymieszać.

Powstałą marynatą posmarować kurczaka i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC.

Pomarańczę pokroić na plasterki. Kurczaka przełożyć do natłuszczonej blachy przekładając go plasterkami pomarańczy. Wstawić do piekarnika na 55 minut. Po około 20 minutach nakryć folią.

kurczak pieczony w pomarańczach

środa, 28 marca 2012, feeriasmakow
Tagi: kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/03/28 06:41:32
Ależ on u Ciebie jest piękny! Wspaniały kurczaczek . Bardzo nam smakował.
Pozdrowienia Kochana:*
-
2012/03/28 10:19:30
Wyglada naprawdę przepysznie:) to świetny pomysł na niedzielny obiad ....
-
Gość: kulinarne-smaki.blogspot.com, *.saite.com.pl
2012/03/28 13:37:35
wygląda obłędnie
-
Gość: mkakol@mp.pl, *.dynamic.chello.pl
2012/03/28 21:19:45
Fantastyczny! Kolejna podpowiedz na świąteczny stół. Ale mi ślinka leci, ojojoj...