Blog > Komentarze do wpisu
Tajska Zupa z Kurczakiem
Zupa na mleku kokosowym z kawałkami piersi kurczaka. Genialna: kremowa i aromatyczna. Całe przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut, a kurczak smakuje jak najlepsza polędwica. Jeśli nie jest to wystarczająca rekomendacja to dodam, że zupa ma niewiele kalorii i całe mnóstwo przypraw przyspieszających metabolizm - zatem odchudza... Przepis z "Wielkiego Żarcia"
tajska zupa z kurczakiem
Składniki:

Część składników może wydawać się trudno dostępna. Polecam mrożoną mieszankę do zupy tajskiej (do dostania w Kuchniach Świata). Zawiera ona listki limety, trawę cytrynową, galagant, tamaryndowiec i chyba nawet chilli. Opakowanie jest dość duże a kosztuje około 9 zł.

  • 1 duża pierś z kurczaka lub podwójna mniejsza
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chilli
  • 5 cm imbiru
  • mały kawałek tamaryndowca
  • 5 listków limety kafir
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kolendra

Wykonanie

Pierś z kurczaka pokroić w paski.

Bulion zagotować. Dodać starty imbir, tamaryndowiec, skórkę i sok z limonki, listki limety, dowolnie pokrojoną papryczkę chilli i trawę cytrynową (można ją drobniutko posiekać lub wrzucić w dużych kawałkach po czym odłowić przed podaniem - co polecam). Gotować 5 minut.

Dodać mleko kokosowe i sos rybny. Ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień, wrzucić kurczaka i gotować około 4 minut (gotowałam 2 po czym wyłączyłam palnik i odczekałam około 5 minut).

Podawać z listkami kolendry.

tajska zupa z kurczakiem

tajska zupa z kurczakiem

poniedziałek, 26 marca 2012, feeriasmakow

Komentarze
2012/03/26 09:41:24
Zauroczyło mnie pierwsze zdjęcie w tym poście.
-
2012/03/26 19:24:44
Ciekawa zupa,chętnie bym skosztowała :)