Blog > Komentarze do wpisu
Czerwone Pierogi z Serkiem Kozim
... z przepisu Magdy Gessler... choć w oryginale nazywała je: "fiołkowe". Obejrzałam pierożki w każdym świetle, a nawet wyszukałam na googlach fiołki i żaden z nich nie miał takiego koloru, więc z premedytacją zmieniam nazwę. Jeśli chodzi o smak - wspaniały, wykwintny, bogaty - idealna kompozycja. Jako dodatek autorka poleca pieczonego bakłażana, ale przyznam, że nie jest nieodzowny. Same w sobie lub z kubkiem barszczu smakują wystarczająco dobrze.
czerwone pierożki
Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • gorąca woda
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz

  • 150 g koziego sera (dałam taki w stylu Camemberta, ale zwykła roladka byłaby nawet lepsza)
  • 100 g tłustego białego sera
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • garść posiekanych listków szałwii (wg uznania - ja osobiście uwielbiam szałwie)
  • kawałek masła

Do gotowania i podania

  • 1-1,5 l czerwonego barszczu (dałam Krakus z kartonika)
  • czarny pieprz

Pieczony bakłażan

  • 1 bakłażan
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet z Moderny

Wykonanie

Składniki farszu (poza masłem) wymieszać dokładnie za pomocą widelca.

 

Składniki ciasta bardzo dokładnie zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera. Umieścić ciasto pod ściereczką by nie obeschło. Nakryć ciepłą miską.

 

Kawałki ciasta rozwałkowywać na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Wykrawaczką o średnicy około 10 cm lub większą szklanką wycinać kółka. Na każdym układać łyżeczkę farszu i orzeszek masła. Sklejać brzegi posiłkując się odrobiną żółtka.

 

W garnku podgrzać niemal do wrzenia barszcz, zmniejszyć ogień. Gotować partiami pierożki.

 

Bakłażana pokroić w plastry. Przyprawić solą i pieprzem. Upiec w mocno rozgrzanym piekarniku.

Po upieczeniu polać octem i oliwą z oliwek. Podawać z pierożkami i pieprzem.

czerwone pierożki

czerwone pierożki

 

 

 



poniedziałek, 21 maja 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/05/21 17:10:05
Boski kolor mają te pierozki! Musza byc smaczne :) A wygląd naprawdę mają rewelacyjny !:)
-
dfwgirl
2012/05/28 05:46:23
czy maja taki piekny kolor od gotowamia w barszczu, czy mozna dodac barszcz rozrobiony z woda do ciasta? wygladaja rewelacyjnie!
-
feeriasmakow
2012/05/28 13:01:53
dfwgirl
Gotowałam w barszczu, nigdy nie próbowałam dać go do środka...