Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Cytrynowy "Poulet au Citron"
Kurczak pieczony w całości, faszerowany cytryną i czosnkiem. Świetnie doprawiony francuski klasyk. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze - mięso jest mocno wypieczone lecz soczyste (osobiście jednak preferuję krócej robiony drób). Przepis z miesięcznika "Kuchnia".
poulet au ciron
Składniki:
  • 1 kurczak około 1,5 kg
  • 4 cytryny
  • pół pęczka tymianku
  • 2 główki czosnku
  • 7 łyżek miękkiego masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • kieliszek białego wina
  • sól, pieprz

Wykonanie

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, natrzeć solą, oprószyć pieprzem również w środku.

Jedną cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Sok jednej połówki wymieszać z  masłem, oliwą, skórką, posiekanym tymiankiem i roztartymi 3 ząbkami czosnku. W pobliżu szyi kurczaka zrobić nacięcie. Palcem zrobić kieszeń pomiędzy skórą a piersią kurczaka. W powstałej przestrzeni umieścić masło.

Sok z drugiej połówki wymieszać z miodem i winem. 

Pozostały czosnek (całe główki przeciąć na pół) umieścić we wnętrzu kurczaka wraz z dowolnie pokrojonymi cytrynami. Nogi kurczaka związać sznurkiem, posmarować skórę masłem. Polać marynatą, umieścić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na noc. W między czasie odwrócić.

Piec w temp 160oC, przez około 3godz. podlewając tłuszczem kilka razy.

poulet au ciron



piątek, 01 czerwca 2012, feeriasmakow
Tagi: kurczak

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/01 20:43:05
c'est formidable :)
-
majanaboxing
2012/06/01 23:45:00
Bardzo smacznie wygląda i kusi :)