Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak Prowansalski
Udka kurczaka pieczone wraz z ziemniakami, warzywami i ziołami. Zaskakująco szybkie danie, pełne różnych smaków. Mięso jest soczyste i wilgotne a warzywa jędrne i chrupiące. Bardzo smaczne. Przepis z "Mojego Gotowania".
kurczak prowansalski
Składniki:
  • 3 ćwiartki kurczaka
  • 2 małe czerwone papryki
  • 5 szalotek
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 średnich młodych ziemniaków
  • 2 gałązki pomidorków cherry
  • 1 cytryna
  • spora garść czarnych oliwek
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC z dużą blachą w środku.

Papryki umyć, osuszy, oczyścić z błon i pestek, podzielić na 8 części każdą.

Szalotki, ziemniaki i czosnek obrać. Ziemniaki podzielić na połówki lub ćwiartki.

Gorącą blachę spryskać oliwą, ułożyć na niej ziemniaki, cebulę i czosnek. Warzywa skropić oliwą. Wstawić na 30 minut do piekarnika.

Każdą ćwiartkę kurczaka pokroić na 2 części. Posolić, posypać pieprzem. Zrumienić na patelni. Dodać do warzyw wraz z pokrojoną w ćwiartki cytryną, oliwkami i pomidorkami cherry. Posypać solą i pieprzem. Dodać całe gałązki tymianku i piec kolejne 30 minut.

Przed podaniem sprawdzić czy ziemniaki są miękkie i czy po wbiciu patyczka w najgrubszą część kurczaka wypływa szklisty sok.

Sok powstały podczas pieczenia można zlać do rondla, odparować i zaprawić odrobiną śmietany.

kurczak prowansalski
niedziela, 24 czerwca 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/06/24 22:01:04
Mniam, apetyczne zdjęcia. Pyszne mięsko:)
-
karmel-itka
2012/06/24 23:25:04
oj, taki kurczak.. rewelacja! pełno warzyw i aromatycznych ziół.