Blog > Komentarze do wpisu
Pierogi z Kaszanką wg M.Gessler
Ten przepis Magdy Gessler oglądałam kilkakrotnie. Nie wiem czy bardziej mnie przerażał czy fascynował... bo kto słyszał o pierogach z kaszanką z dodatkiem cynamonu i goździków? W końcu się odważyłam i jestem zachwycona (nawet moja latorośl je jadła...). Nie ukrywam jednak, że smak w dużej mierze zależy od kaszanki, które jak wiadomo bywają różne (moja - wręcz wybitna - pochodziła z Kaszub).
pierogi z kaszanką
Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • gorąca woda
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli

Na farsz

  • 500 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • czarny pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • kawałek masła

Do podania

  • 1 podsmażona cebula lub skwarki
  • czarny pieprz

Wykonanie

W rondlu rozgrzać smalec, podsmażyć posiekaną cebulę (jednocześnie podsmażyłam cebulę do farszu i do okraszenia).

Na patelni rozgrzać smalec, ułożyć kaszankę pokrojoną w plastry. Smażyć aż się rozpadnie, doprawić pieprzem, cynamonem i goździkami. Dodać masło i podsmażoną cebulę (jeśli farsz wydaj się zbyt wodnisty - smażyć, aż część płynu odparuje). Ostudzić.

Składniki ciasta bardzo dokładnie zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera. Umieścić ciasto pod ściereczką by nie obeschło. Nakryć ciepłą miską.

 

Kawałki ciasta rozwałkowywać na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Wykrawaczką o średnicy około 10 cm lub większą szklanką wycinać kółka (ja posłużyłam się pierożnicą). Na każdym układać łyżeczkę farszu. Sklejać brzegi posiłkując się odrobiną żółtka.

 

W garnku zagotować osoloną wodę, zmniejszyć ogień. Gotować partiami pierożki. Podawać z cebulką lub skwarkami.

pierogi z kaszanką

poniedziałek, 04 czerwca 2012, feeriasmakow

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/06/04 20:51:27
Brawa za odwagę. Bardzo orginalne danie:)
-
majanaboxing
2012/06/04 22:40:04
Jakie one ładne! :) Myslę, że są pyszne :)
-
skoraczek
2012/06/14 19:49:07
wooooow, co za połączenie. Ja jestem odważna, więc chętnie bym spróbowała :-)