Blog > Komentarze do wpisu
Tatar z Łososia
Siekane mięso surowego łososia podane w formie tatara. Pierwszy raz w pełni udanego (czytaj takiego jak w sopockiej "Przystani"). Do tej pory efekty moich prób najczęściej lądowały w koszu. Teraz już wiem, że ryby i mięsa nie można traktować w taki sam sposób. Ryba jest na tyle wyrazista, że wystarczy odrobina przypraw by wydobyć jej naturalny smak, nad mięsem trzeba się więcej nagimnastykować.
tatar z łososia 
Składniki na 2 tatary:
  • 180 g świeżego filetu z łososia (nie może być mrożony)
  • łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka (niepełna) magi
  • 1 szalotka
  • 1/2 ogórka kiszonego lub 1 korniszon
  • kapary lub czarny kawior do dekoracji

Wykonanie

Oczyszczonego, pozbawionego ości i skóry łososia bardzo drobno posiekać. W międzyczasie skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem, magi i olejem. Krótko wymieszać. Podzielić na dwie porcje.

Posiekać szalotkę i ogóreczka najdrobniej jak to możliwe. Dodać do tatarów.

tatar z łososia

tatar z łososia

piątek, 15 czerwca 2012, feeriasmakow
Tagi: łosoś tatar

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/06/15 06:47:28
Pięknie wyglada na tych łyżkach:)
-
karmel-itka
2012/06/15 10:01:48
nie lubię tatarów, ale takiego z łososia z chęcią spróbuję. musi smakować bardzo wykwintnie ;]
-
Gość: Monika, *.centertel.pl
2012/06/17 22:00:17
Gdzie mozna kupic takie łyżki?
-
feeriasmakow
2012/06/17 22:14:39
Monika. nie mam pojęcia... zwędziłam teściowej :)
-
Gość: Monika, *.centertel.pl
2012/06/18 21:24:21
Cudnie to wygląda! :)